ΑΛΛΕΡΓΙΑ

ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΤΙ ΤΟΝ ΩΦΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΞΕΙΑ ΦΑΣΗ

ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ,ΣΤΑΦΥΛΙ,ΡΟΔΑΚΙΝΑ,ΣΥΚΑ ), ΚΑΙ ΧΥΜΟΙ ΦΡΟΥΤΩΝ

 

ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ

ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ, ΜΑΡΟΥΛΙ, ΑΓΓΟΥΡΙ)

ΛΩΤΟΣ,ΒΕΡΙΚΟΚΑ)

 

ΑΣΘΜΑ

Το άσθμα είναι χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών που εμφανίζεται με εξάρσεις και υφέσεις. Προσβάλλει παιδιά και ενήλικες και μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σφύριγμα στο στήθος, λαχάνιασμα, βήχα ο οποίος συνήθως είναι ξηρός.

Διάφορες τροφές μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα σε ασθματικούς ασθενείς προξενώντας αλλεργική αντίδραση όπως π.χ. το γάλα, τα αυγά, οι ξηροί καρποί. Άλλες τροφές μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή των βρόγχων όπως για παράδειγμα οι λιπαρές τροφές. Μερικές τροφές μπορεί να ελέγξουν τη φλεγμονή μέσω αντιφλεγμονωδών συστατικών που περιέχουν όπως π.χ. τα κρεμμύδια.

 

Ασθματικοί ασθενείς με επιπλέον σωματικό βάρος παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στη αναπνευστική τους λειτουργία όταν χάσουν βάρος. Αυτό οφείλεται στην αύξηση του χώρου της θωρακικής κοιλότητας που επιτρέπει την πλήρη έκπτυξη των πνευμόνων.

Η ισορροπημένη θρεπτική διατροφή βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και αποτρέπει κρυολογήματα αλλά και τη γρίπη, παράγοντες οι οποίοι ενοχοποιούνται για πρόκληση ασθματικών κρίσεων.

Η μεγάλη κατανάλωση νερού επίσης είναι σημαντική καθώς βοηθά στη ρευστοποίηση των εκκρίσεων και τον αποτελεσματικότερο βήχα.

 

Η Χ.Α.Π. είναι πολύ συνηθισμένη νόσος του αναπνευστικού. Αποτελεί την 4η αιτία θανάτου παγκοσμίως . Τα συμπτώματα της νόσου είναι:

Βήχας

Απόχρεμψη

Δύσπνοια αρχικά στην κόπωση και αργότερα στην ηρεμία

Σφύριγμα και σφίξιμο στο στήθος.

Βασικές αιτίες στην εμφάνιση της νόσου αποτελούν το κάπνισμα(ενεργητικό και παθητικό) και η ρύπανση του περιβάλλοντος

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΓΑΣΤΡΟΡΡΑΓΙΑ


image
Για τις πρώτες 15 ημέρες έπειτα από επεισόδιο
Τι επιτρέπεται
•Όλα τα γεύματα πρέπει να γίνονται περαστά -βελουτέ- και η •θερμοκρασία τους να είναι μέτρια( ούτε πολύ κρύα αλλά ούτε πολύ ζεστά).
•Άφθονα υγρά σε μορφή ροφημάτων ( χαμομήλι, χυμοί φρούτων χωρίς ίνες κ.λπ.)
•Κρέας, ψάρι, πουλερικά, όσο συχνά επιθυμείτε. Πλέον κατάλληλα είναι τα βραστά και τα ψητά σχάρας, που δεν περιέχουν καρυκεύματα και δεν έχουν τσιγαριστεί.
•Ψωμί, κατά προτίμηση λευκό και φρυγανισμένο.
•Αμυλώδη και πατάτες καλά βρασμένες και χωρίς φλούδα.
•Φρούτα, σε μέτρια ποσότητα, υπό μορφή κομπόστας ή πολτοποιημένα.
Τι απαγορεύεται
•Γαλακτοκομικά ( τυριά, γάλατα)
•Οι ξηροί καρποί
•Τα αποξηραμένα φρούτα
•Το μαύρο ψωμί , το καλαμπόκι, πολύσπορα
•Τα δημητριακά με φλοιό ( ολική άλεσης), μπισκότα, κριτσίνια
•Ζυμαρικά, ρύζια με το φλοιό
•Σπόροι ( λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος, chia)
•Σκληρά λαχανικά και ρίζες ( λάχανο, αγγούρι, χόρτα, κοτσάνι
•κουνουπιδιού κ.λπ.)
•Όσπρια
•Κρεμμύδι
•Καρυκεύματα
•Φρούτα με το φλοιό ( μήλο, σταφύλι, φράουλες, σύκα)
•Εσπεριδοειδή ( λεμόνι, πορτοκάλι)
•Καφές, τσάι, αλκοόλ
•Τα αναψυκτικά του εμπορίου.
Είναι απαραίτητη η γενική εξέταση αίματος σε 15 ημέρες και η ενημέρωση στον γιατρό σας

image
Η παλινδρόμηση συμβαίνει όταν υγρά του στομάχου ανεβαίνουν προς τα επάνω, μέσω του οισοφάγου, και επειδή τα υγρά αυτά είναι όξινα, δημιουργείται αυτό το αίσθημα του καψίματος ή/και της ξινίλας. Συνήθως τέτοια συμπτώματα εμφανίζονται μετά το φαγητό (μπορεί να διαρκέσουν ώρες), μετά την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών ή ακόμα στη διάρκεια του ύπνου και την κατάκλιση.
Αν και η τήρηση των διαιτητικών οδηγιών είναι επιβεβλημένη, πολύ συχνά ο ίδιος ο πάσχων έχει ήδη αναγνωρίσει ορισμένα είδη τροφών ή ποτών που μπορεί να τον ενοχλούν λιγότερο ή περισσότερο. Καλό είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων με όσα τρόφιμα ή ποτά σας ενοχλούν!
Το παρήγορο είναι ότι, αν εφαρμόσετε ορισμένες συμβουλές που αφορούν τη διατροφή (και τον τρόπο ζωής) μπορείτε να ανακουφιστείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα της παλινδρόμησης.

Τι επιβαρύνει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

•Στην περίπτωση της παλινδρόμησης το μέγεθος παίζει ρόλο(το μέγεθος της μερίδας) Θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας τροφής, ανεξάρτητα από το είδος, διότι όσο αυξάνεται ο όγκος του περιεχομένου του στομάχου, τόσο πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο της παλινδρόμησης.
Η ταχύτητα (μεγάλες ,αμάσητες μπουκιές)με την οποία τρώμε επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων παλινδρόμησης. Έτσι, αν κάποιος τρώει στο πόδι, βιαστικά, χωρίς να μασάει καν την τροφή του, αλλά καταβροχθίζοντάς την, τότε ‘φλερτάρει’ με τη δυσάρεστη καούρα στο στομάχι. Αντίθετα, τρώγοντας ήρεμα, αργά και μασώντας καλά την τροφή του διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης.
Υγρά μαζί με το φαγητό, ιδίως αεριούχα
Γεύματα αργά το βράδυ, ιδίως πάλι υγρά, όπως οι σούπες ή το γάλα
Τα πολύ λιπαρά τρόφιμα είναι καλό να αποφεύγονται. Τα λιπαρά τρόφιμα ‘μένουν’ περισσότερη ώρα στο στομάχι και έτσι μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Προσπαθήστε να μαγειρεύετε με λιγότερο λάδι και χρησιμοποιήστε άλλες μεθόδους μαγειρέματος όπως ψητά, βραστά, στον ατμό, ΟΧΙ ΤΗΓΑΝΗΤΑ.
Τα όξινα τρόφιμα επιδεινώνουν πολύ την παλινδρόμηση, ιδιαίτερα αν τα τρώτε με άδειο στομάχι ή/και μόνα τους. Τέτοια τρόφιμα είναι η ντομάτα και η σάλτσα ντομάτας, το ξύδι και τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, λεμόνι). Είναι ευκαιρία να δοκιμάσετε και άλλα φρούτα εκτός των εσπεριδοειδών, να πειραματιστείτε και να βρείτε πιο ‘ακίνδυνους’ τρόπους που θα δώσουν γεύση στη σαλάτα σας, χωρίς να χρειαστεί να προστεθεί λεμόνι (ή ξύδι).
Η καφεΐνη,ο καφές και τα καφεϊνούχα ποτά χαλαρώνουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα και αυξάνει τις όξινες εκκρίσεις του στομάχου.
Τα αεριούχα αναψυκτικά, λόγω του ανθρακικού, προκαλούν διάταση στο στομάχι, γεγονός που αυξάνει το ενδεχόμενο της παλινδρόμησης. Προτιμήστε, λοιπόν, άλλα ποτά και ροφήματα όπως το γάλα, το χαμομήλι ή ακόμα και το σκέτο νερό.
Η σοκολάτα είναι απολαυστική, αλλά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Συγκεκριμένα περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται μεθυλξανθίνη από το κακάο, εμπεριέχει διεγερτικές ουσίες παρόμοιες με την καφεΐνη και έτσι προκαλεί την αύξηση των όξινων εκκρίσεων του στομάχου. Δοκιμάστε να φάτε μικρότερη ποσότητα, με γεμάτο στομάχι.
Τις πολύ σφικτές ζώνες
Τα πικάντικα φαγητά, εκτός από την ‘καυτή’ γεύση τους προκαλούν και καούρες στο στομάχι, επομένως είναι καλό να μην τα προτιμάτε. Τέτοια συμπτώματα, εκτός από τα πιο εξωτικά μπαχαρικά, μπορούν να προκαλέσουν και τα πολύ γνωστά μας και πολυχρησιμοποιούμενα στη μαγειρική ,όπως σκόρδο και κρεμμύδι.
Η μέντα και ο δυόσμος είναι δυο βότανα που επιδεινώνουν τα συμπτώματα παλινδρόμησης, διότι προκαλούν χαλάρωση του οισοφαγικού σφικτήρα.
Η απώλεια βάρους (άμα είστε υπέρβαροι), εκτός από όλα τα άλλα οφέλη, θα συντελέσει και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης.
Το κάπνισμα.
Η κατάκλιση, το σκύψιμο ή και η ανύψωση αντικειμένων μέσα σε 2 ώρες μετά το γεύμα.
Να μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό. Αφήστε να περάσουν περίπου 2 ώρες. Επίσης, όταν ξαπλώσετε είναι καλό ο κορμός σας να είναι σχετικά ανασηκωμένος. Γι’ αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 μαξιλάρια.
Έντονη σωματική δραστηριότητα μετά τα γεύματα σας
Να αποφεύγετε τα ρούχα που είναι πολύ στενά στην περιοχή της κοιλιάς (κυρίως παντελόνια), όπως επίσης και
Βέβαια, μπορεί να εμφανισθεί και σε φάσεις έντονου άγχους, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε υπέρβαρα άτομα ή μετά από επέμβαση διαφραγματοκήλη

Τι ανακουφίζει από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

•Τα μικρά, συχνά γεύματα, ελαφριά σε λιπαρά και θερμίδες.
•Το αργό φαγητό, όπου θα μασάτε καλά και αργά κάθε μπουκιά, πάνω από 15 φορές.
•Η αποφυγή υγρών κατά τη διάρκεια του γεύματος αλλά και για 45 λεπτά μετά.
•Μπορείτε να πιείτε 20 λεπτά πριν 1-2 ποτήρια, αλλά όχι αεριούχα.
•Η αποφυγή όξινων τροφών.
•Ο περιορισμός στη σοκολάτα, τα σιροπιαστά υγρά, το αλκοόλ, το τσάι, τη μέντα και την καφεΐνη.
•Ο περιορισμός των χυμών φρούτων.
•Ο περιορισμός των μπαχαρικών.
•Η αποφυγή της κατάκλισης, σκυψίματος και ανύψωσης αντικειμένων για 2 ώρες μετά το γεύμα.
•Η αποφυγή στενών ρούχων, ιδιαίτερα στη μέση. Πείτε όχι σε στενά παντελόνια και φούστες και στη «σφιχτή» ζώνη.
•Η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.
•Ο περιορισμός στην κατανάλωση αεριούχων ποτών, γάλακτος.
Παράγοντες που επηρεάζουν το γλυκαιμικό δείκτη & το γλυκαιμικό φορτίο.
Τόσο ο ΓΔ όσο και το ΓΦ είναι χρήσιμα εργαλεία για την πρόβλεψη του πώς θα επηρεάσει ένα τρόφιμο το σάκχαρο του αίματος. Τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη θεωρούνται εκείνες με τιμή μικρότερη του 40, τροφές μέτριου γλυκαιμικού δείκτη είναι αυτές με τιμή μεταξύ 40–70 και τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι αυτές που έχουν τιμή πάνω από 70.Ωστόσο, τα γεύματα αποτελούνται από περισσότερα από ένα τρόφιμα και συνεπώς από περισσότερα θρεπτικά συστατικά (π.χ. λίπος, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, κ.α.), τα οποία και αυτά με τη σειρά τους επηρεάζουν τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Γενικά, ο ΓΔ και το ΓΦ επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες οι κυριότεροι των οποίων αναφέρονται συνοπτικά πιο κάτω.

Το είδος του τροφίμου.
Όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο τόσο πιο υψηλό ΓΔ και ΓΦ έχει. Για αυτό, τα προϊόντα ολικής αλέσεως ανεβάζουν λιγότερο το σάκχαρο του αίματος σε σχέση με τα λευκά. Επίσης, ο ΓΔ επηρεάζεται και από την ποικιλία του τροφίμου. Για παράδειγμα το λευκό ρύζι έχει υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το μπασμάτι.

Η παρουσία φυτικών ινών
Οι φυτικές ίνες καθυστερούν την απορρόφηση της γλυκόζης κι έτσι μειώνουν τον ΓΔ και το ΓΦ ενός τροφίμου και ενός γεύματος. Για παράδειγμα, τα φρούτα ανεβάζουν λιγότερο το σάκχαρο του αίματος σε σύγκριση με τους χυμούς τους, όπως και ένα γεύμα το οποίο συνοδεύεται με σαλάτα σε σχέση με εκείνο που δεν περιέχει λαχανικά.

Το επίπεδο ωρίμανσης των τροφίμων.
Όσο πιο ώριμα είναι τα φρούτα, τα λαχανικά ή οι καρποί, τόσο πιο υψηλό ΓΔ και ΓΦ έχουν. Για παράδειγμα, μια παραωριμασμένη μπανάνα ανεβάζει περισσότερο το σάκχαρο του αίματος από μια αγουρωπή.

Την οξύτητά τους:
Η προσθήκη όξινων ουσιών, όπως ο χυμός λεμονιού ή το ξίδι, μειώνει το ΓΔ των τροφών.

Ο χρόνος μαγειρέματος.
Όσο περισσότερο χρόνο μαγειρεύονται τα τρόφιμα τόσο υψηλότερο ΓΔ και ΓΦ έχουν. Για παράδειγμα, τα παραβρασμένα ζυμαρικά σε σχέση με τα al dente ζυμαρικά έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και αυξάνουν πιο πολύ το σάκχαρο του αίματος. Το ίδιο ισχύει και για το ρύζι, τις πατάτες και τα όσπρια.

Η σύσταση του γεύματος.
Η συνύπαρξη λίπους και πρωτεΐνης στα γεύματα επηρεάζει τον ΓΔ και το ΓΦ. Το λίπος καθυστερεί την κένωση του στομάχου και η πρωτεΐνη διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης. Επίσης, διαφορετική είναι η επίδραση των ακόρεστων λιπαρών οξέων (π.χ. τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιολάδου) στο γλυκαιμικό δείκτη σε σύγκριση με τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά οξέα (στο βούτυρο και τη μαργαρίνη).

 

ΓΑΛ/ΚΑ

ΓΡ.

ΥΔΑΤ

Γ.Δ.

Γ.Φ

1

ΞΥΝΟΓΑΛΟ

100

4

11

0,44

2

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΕΛΑΦΡΥ

100

14

7

0,98

3

ΓΑΛΑ ΠΛΗΡΕΣ

100

5

27

1,35

4

ΓΑΛΑ ΕΛΑΦΡΥ

100

5

32

1,60

5

ΓΑΛΑ ΣΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΕΣ

100

7

40

2,80

6

ΓΑΛΑ ΣΟΓΙΑΣ ΕΛΑΦΡΥ

100

7

44

3,08

7

ΓΑΛΑ ΣΟΚΟΛΑΤΟΥΧΟ ΜΕ ΛΙΓΗ ΖΑΧΑΡΗ

100

16

33

5,28

8

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΕΛΑΦΡΥ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ & ΖΑΧΑΡΗ

100

16

33

5,28

9

ΠΑΓΩΤΟ ΜΕ 15% ΛΙΠΑΡΑ

100

18

37

6,66

10

ΠΟΥΤΙΓΚΑ

100

16

44

7,04

11

ΠΑΓΩΤΟ ΕΛΑΦΡΥ (ΕΩΣ 7% ΛΙΠΑΡΑ)

100

22

43

9,46

12

ΓΑΛΑ ΜΕ ΚΑΚΑΟ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΗ

100

56

43

24,08

 

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΓΡ.

ΥΔΑΤ.

Γ.Δ..

Γ.Φ.

1

ΜΑΡΟΥΛΙ (ΩΜΟ)

100

2

10

0,20

2

 

ΣΠΑΝΑΚΙ (ΩΜΟ)

100

2,25

11

0,25

3

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ (ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ)

100

2,36

11

0,26

4

ΜΠΡΟΚΟΛΟ (ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ)

100

2,57

11

0,28

5

ΧΟΡΤΑ (ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ)

100

3,6

10

0,36

6

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ (ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ)

100

3,6

10

0,36

7

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ (ΩΜΑ)

100

3,21

12

0,39

8

ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ (ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ)

100

4,28

11

0,47

9

ΛΑΧΑΝΟ (ΩΜΟ)

100

4,28

13

0,56

10

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ (ΨΗΤΗ)

100

5,62

25

1,41

11

ΚΑΡΟΤΟ ΩΜΟ

100

10

16

1,60

12

ΑΡΑΚΑΣ (ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ)

100

4,5

48

2,16

13

ΜΠΑΜΙΕΣ (ΒΡΑΣΤΕΣ)

100

6

38

2,28

14

ΚΡΕΜΥΔΙΑ (ΩΜΑ)

100

6,92

35

2,42

15

ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΒΡΑΣΜΕΝΗ

100

5

75

3,75

16

ΚΑΡΟΤΟ ΒΡΑΣΜΕΝΟ

100

8

58

4,64

17

ΡΕΒΑ ΒΡΑΣΜΕΝΗ

100

7

72

5,04

18

ΠΑNΤΖΑΡΙΑ

100

9

64

5,76

 

ΟΣΠΡΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ

ΓΡ.

ΥΔΑΤ.

Γ.Δ.

Γ.Φ.

1

ΧΟΥΜΟΥΣ (ΠΟΥΡΕΣ ΡΕΒΙΘΙΩΝ

100

17

6

1,02

2

ΜΠΙΖΕΛΙΑ

100

6

22

1,32

3

ΑΜΠΕΛΟΦΑΣΟΥΛΑ

100

12

16

1,92

4

ΦΑΒΑ

100

24

11

2,64

5

ΦΑΣΟΛΙΑ ΦΥΤΡΑ

100

11

25

2,75

6

ΦΑΚΕΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ

100

12

26

3,12

7

ΦΑΣΟΛΙΑ ΣΟΓΙΑΣ

100

12

26

3,12

8

ΦΑΚΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ

100

11

30

3,30

9

ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΑΥΡΑ

100

17

20

3,40

10

ΦΑΣΟΛΙΑ ΛΕΥΚΑ ΚΟΙΝΑ

100

17

28

4,76

11

ΦΑΣΟΛΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

100

10

48

4,80

12

ΡΕΒΙΘΙΑ

100

20

28

5,60

13

ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ

100

20

32

6,40

14

ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙΑ

100

17

39

6,63

15

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΦΡΕΣΚΑ

100

21

38

7,98

16

ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ

100

20

42

8,40

17

ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΣΤΑΝΑ

100

50

24

12,00

ΦΡΟΥΤΑ

ΓΡ.

ΥΔ.

Γ.Δ.

Γ.Φ.

1

ΦΡΑΟΥΛΕΣ

100

3

40

1,20

2

ΝΤΟΜΑΤΑ ΧΥΜΟΣ

100

4

38

1,52

3

ΚΕΡΑΣΙΑ

100

10

22

2,20

4

ΓΚΡΕΙΠ ΦΡΟΥΤ

100

9

25

2,25

5

ΑΧΛΑΔΙ

100

9

38

3,42

6

ΚΑΡΠΟΥΖΙ

100

5

72

3,60

7

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

100

9

42

3,78

8

ΡΟΔΑΚΙΝΟ

100

9

42

3,78

9

ΓΚΡΕΙΠ ΦΡΟΥΤ ΧΥΜΟΣ

100

8

48

3,84

10

ΚΑΡΟΤΟ ΧΥΜΟΣ

100

9

43

3,87

11

ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

100

10

39

3,90

12

ΠΕΠΟΝΙ

100

7

60

4,20

13

ΒΕΡΙΚΟΚΟ

100

8

57

4,56

14

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΧΥΜΟΣ

100

10

46

4,60

15

ΜΗΛΟ ΧΥΜΟΣ

100

12

41

4,92

16

ΜΗΛΟ

100

13

38

4,94

17

ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ

100

10

53

5,30

18

ΑΝΑΝΑΣ

100

11

59

6,49

19

ΣΤΑΦΥΛΙΑ

100

15

46

6,90

20

ΜΑΝΓΚΟ

100

14

51

7,14

21

ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΚΟΜΠΟΣΤΑ

100

14

57

7,98

22

ΠΑΠΑΓΙΑ

100

14

59

8,26

23

ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΚΟΜΠΟΣΤΑ

100

16

64

10,24

24

ΜΠΑΝΑΝΑ

100

20

52

10,40

25

ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ

100

55

29

15,95

26

ΜΗΛΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ

100

57

29

16,53

27

ΣΥΚΑ

100

43

61

26,23

28

ΣΤΑΦΙΔΕΣ

100

73

64

46,72

29

ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ

100

67

103

69,01

ΑΜΥΛΟΥΧΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

ΓΡ.

ΥΔΑΤ.

Γ.Δ.

Γ.Φ.

1

ΤΑΠΙΟΚΑ

100

7

70

4,90

2

ΒΡΩΜΗ ΣΕ ΝΙΦΑΔΕΣ (ΚΟΥΑΚΕΡ)

100

9

58

5,22

3

ΚΟΥΣΚΟΥΣ

100

12

58

6,96

4

ΚΡΙΘΑΡΙ ΚΟΚΟΙ ΒΡΑΣΜΕΝΟΙ

100

28

25

7,00

5

ΠΛΙΓΟΥΡΙ

100

17

48

8,16

6

ΠΟΥΡΕΣ ΣΠΙΤΙΚΟΣ

100

13

74

9,62

7

ΦΑΓΟΠΥΡΟ

100

20

54

10,80

8

ΠΟΥΡΕΣ ΣΤΙΓΜΗΣ

100

13

85

11,05

9

ΠΑΤΑΤΑ (ΒΡΑΣΤΗ)

100

11

101

11,11

10

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΦΡΕΣΚΟ

100

21

53

11,13

11

ΡΥΖΙ ΠΑΡΜΠΟΪΛΝΤ ΑΜΕΡΙΚ. ΤΥΠΟΥ

100

24

47

11,28

12

ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ

100

19

61

11,59

13

ΡΥΖΙ ΚΑΣΤΑΝΟ

100

22

55

12,10

14

ΚΡΙΘΑΡΙ ΣΠΑΣΜΕΝΟ

100

28

50

14,00

15

ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

100

19

75

14,25

16

ΡΥΖΙ ΜΠΑΣΜΠΑΤΙ

100

25

58

14,50

17

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ALL BRAN (KELLOGG'S)

100

50

30

15,00

18

ΡΥΖΙ ΜΑΚΡΥΚΟΚΟ

100

27

56

15,12

19

ΠΑΤΑΤΑ (ΨΗΤΗ ΦΟΥΡΝΟΥ)

100

20

85

17,00

20

ΚΕΧΡΙ ΒΡΑΣΜΕΝΟ

100

24

71

17,04

21

ΡΥΖΙ ΠΑΡΜΠΟΪΛΝΤ ΧΑΜ. ΑΜΥΛΟΖΗΣ

100

26

69

17,94

22

ΚΡΙΘΑΡΙ ΣΕ ΝΙΦΑΔΕΣ

100

28

66

18,48

23

ΣΟΥΣΙ

100

37

52

19,24

24

ΡΥΖΙ ΣΤΙΓΜΗΣ

100

28

81

22,68

25

ΤΟΡΤΙΓΙΑ ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ

100

48

52

24,96

26

ΣΙΚΑΛΗ ΚΟΚΟΙ ΒΡΑΣΜΕΝΟΙ

100

76

34

25,84

27

ΠΙΤΟΥΡΟ ΒΡΩΜΗΣ

100

50

55

27,50

28

ΣΙΤΑΡΙ ΚΟΚΟΙ ΒΡΑΣΜΕΝΟΙ

100

68

41

27,88

29

ΡΥΖΙ JASMINE

100

28

109

30,52

30

ΜΟΥΣΛΙ (ALPEN)

100

63

55

34,65

31

CORN FLAKES SPESIAL K (KELLOGG'S)

100

70

54

37,80

32

BRAN FLAKES (KELLOGG'S)

100

60

74

44,40

33

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ FROSTIES (KELLOGG'S)

100

87

55

47,85

34

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ CHEERIOS (NESTLE)

100

67

74

49,58

35

CORN FLAKES CHOCO POPS (KELLOGG'S)

100

87

77

66,99

36

CORN FLAKES (KELLOGG'S)

100

87

81

70,47

ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΖΥΜΑΡΙΚΑ

ΓΡ.

ΥΔΑΤ.

Γ.Δ.

Γ.Φ.

1

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΠΡΩΤΕΙΝΗ

100

29

27

7,83

2

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ

100

23

37

8,51

3

ΦΙΔΕΣ ΣΤΙΓΜΗΣ

100

22

47

10,34

4

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΑΣΠΡΑ

100

27

47

12,69

5

ΦΙΔΕΣ

100

22

58

12,76

6

ΨΩΜΙ ΣΙΚΑΛΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ

100

40

50

20,00

7

ΨΩΜΙ ΚΡΙΘΙΝΟ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ 80%

100

67

34

22,78

8

ΨΩΜΙ ΣΤΑΡΕΝΙΟ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ

100

47

54

25,38

9

ΨΩΜΙ ΣΤΑΡΕΝΙΟ ΣΥΜΕΙΚΤΟ

100

53

49

25,97

10

ΨΩΜΙ ΣΙΚΑΛΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ

100

47

61

28,67

11

ΨΩΜΙ ΛΕΥΚΟ ΠΙΤΥΡΟΥΧΟ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

100

43

73

31,39

12

ΨΩΜΑΚΙ ΤΟΥ ΧΑΜΠΟΥΓΚΕΡ

100

50

64

32,00

13

ΨΩΜΙ ΑΣΠΡΟ 50% + ΠΙΤΟΥΡΟ ΦΑΓΟΠΥΡΟΥ 50%

100

70

48

33,60

14

ΨΩΜΙ ΣΤΑΡΕΝΙΟ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ

100

67

52

34,84

15

ΨΩΜΙ ΚΡΙΘΙΝΟ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ

100

67

53

35,51

16

ΨΩΜΙ ΜΠΕΪΓΚΕΛ

100

50

72

36,00

17

ΨΩΜΙ ΛΕΥΚΟ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

100

50

76

38,00

18

ΨΩΜΙ ΚΡΙΘΙΝΟ 80% + ΛΕΥΚΟ 20%

100

63

67

42,21

19

ΨΩΜΙ ΜΠΑΓΚΕΤΑ ΓΑΛΛΙΚΗ

100

50

95

47,50

20

ΨΩΜΙ ΛΕΥΚΟ ΣΤΑΡΕΝΙΟ

100

57

87

49,59

ΖΑΧΑΡΩΔΗ -ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ

ΓΡ.

ΥΔΑΤ.

Γ.Δ.

Γ.Φ.

1

ΞΥΛΙΤΟΛΗ

100

100

8

8,00

2

ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ

100

100

19

19,00

3

ΜΕΛΙ

100

72

55

39,60

4

ΛΑΚΤΟΖΗ

100

100

46

46,00

5

ΖΑΧΑΡΗ ΛΕΥΚΗ

100

100

68

68,00

6

ΓΛΥΚΟΖΗ

100

100

100

100,00

7

ΜΑΛΤΟΖΗ

100

100

105

105,00

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

ΓΡ.

ΥΔΑΤ.

Γ.Δ.

Γ.Φ.

1

ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ

100

10

58

5,80

2

ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΔΑ FANTA

100

14

68

9,52

3

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟ

100

6

78

4,68

ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

100 ΓΛΥΚΟΖΗ
80-99 ΜΕΛΙ, ΚΑΡΟΤΑ, ΠΑΤΑΤΕΣ ΒΡΑΣΤΕΣ -ΨΗΤΕΣ, ΚΟΡΝ ΦΛΕΙΚΣ,ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ,ΓΛΥΚΑ,ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ
70-79 ΨΩΜΙ ΑΣΠΡΟ, ΡΥΖΙ ΑΣΠΡΟ, ΚΟΥΚΙΑ ΦΡΕΣΚΑ, ΚΑΡΠΟΥΖΙ,
60-69 ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΩΡΙΜΕΣ, ΚΟΚΚΙΝΟΓΟΥΛΙΑ, ΣΤΑΦΙΔΕΣ, ΡΥΖΙ ΟΛΙΚΗΣ, ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ, ΚΑΡΥΔΙΑ,ΚΑΣΤΑΝΑ, ΠΕΠΟΝΙ
50-59 ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΟΛΙΚΗΣ, ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ ΤΣΙΠΣ, ΠΟΥΡΕΣ, ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΑΡΑΚΑΣ, ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ, ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ,ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ, ΧΥΜΟΙ ΦΡΟΥΤΩΝ, ΑΝΑΝΑΣ, ΒΕΡΙΚΟΚΚΑ, ΣΤΑΦΥΛΙΑ,
40-49 ΣΟΥΠΑ ΚΟΥΑΚΕΡ, ΦΑΣΟΛΙΑ
30-39 ΡΕΒΥΘΙΑ, ΜΗΛΑ, ΓΑΛΑ, ΓΙΑΟΥΡΤΙ, ΣΟΥΣΑΜΙ, ΝΤΟΜΑΤΟΣΟΥΠΑ,ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ,ΜΠΡΟΚΟΛΟ, ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ
20-29 ΦΑΚΕΣ, ΤΕΧΝΙΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ, ΦΡΑΟΥΛΕΣ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ, ΧΟΡΤΑ, ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ, ΛΑΧΑΝΟ, ΚΕΡΑΣΙΑ, ΚΡΑΣΙ
10-19 ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ, ΚΡΕΑΣ, ΒΟΥΤΥΡΑ, ΑΥΓΑ, ΣΟΓΙΑ, ΨΑΡΙΑ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
•ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΚΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ(ΑΣΠΡΑ ΨΩΜΙΑ, ΖΥΜΑΡΙΚΑ, ΡΥΖΙΑ,ΑΛΕΥΡΑ,ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ) ΜΕ ΛΙΠΑΡΑ
•ΜΗΝ ΠΙΝΕΤΕ ΝΕΡΟ ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ
•ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ ΨΩΜΙ ΜΕ ΤΥΡΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ
•ΜΑΣΑΤΕ ΚΑΛΑ
•ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΕ ΓΕΥΜΑΤΑ ( 3 ΚΥΡΙΑ, 2 ΣΝΑΚ)
•ΜΟΝΟ ΚΡΑΣΙ ΟΧΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ
•ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΑΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΓΙΝΩΜΕΝΑ

Διατροφή και αντιπηκτική αγωγή, ο ρόλος της βιταμίνης Κ

Γενικές οδηγίες για ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται κάποια τρόφιμα και η αντίστοιχη περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη Κ

attached-image111
ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ, ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
image
Tι είναι οι φυτικές ίνες;
Οι φυτικές ίνες είναι συστατικά τροφών φυτικής προέλευσης, που δεν διασπώνται στον οργανισμό, γι' αυτό και δεν αφομοιώνονται. Μετά τη λήψη τους, περνούν από το γαστρεντερικό σωλήνα και αποβάλλονται. Βρίσκονται μόνο σε τροφές από το φυτικό βασίλειο, όπως τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Προϊόντα από το ζωικό βασίλειο, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αβγά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν περιέχουν φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι γνωστές από παλιά, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια η αξία τους στη διατροφή έχει αναγνωριστεί σε σημείο ώστε σήμερα να θεωρούνται βασικές για τη θεμελίωση της υγείας και την προφύλαξη από πολλές ασθένειες. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχή σε λίπη, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης, μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, διότι επιβραδύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι φυτικών ινών: οι διαλυτές και οι αδιάλυτες, προερχόμενες από πέντε είδη τροφίμων, τα σιτηρά, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τα λαχανικά και τους σπόρους. Κάθε είδος ινών έχει τη δική του μοναδική ιδιότητα να παίζει το ρόλο του στη διατήρηση της υγείας μας, γι' αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται κάθε μέρα, αλλά πάντα από διαφορετικές πηγές.
Οι αδιάλυτες ίνες έχουν συνδεθεί άμεσα με τη βοήθεια που προσφέρουν στη δυσκοιλιότητα, ενώ οι διαλυτές βρέθηκε ότι μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.
Αδιάλυτεςείναι εκείνες που δεν αλλάζει καθόλου η σύστασή τους, όταν εκτίθενται στο νερό. Αντίθετα απορροφούν νερό όταν βρίσκονται στο έντερο, όπως ακριβώς ένα σφουγγάρι. Αυτή η διαδικασία μαλακώνει τα κόπρανα και παρακινεί το έντερο σε μια κένωση μαλακή και ικανοποιητική. Τέτοιες ίνες είναι τα πλήρη δημητριακά, τα λαχανικά, οι φακές και τα φρούτα, ιδίως εκείνα που τρώγονται με το φλοιό τους.
Οι διαλυτές ίνες βρίσκονται στα προϊόντα της βρώμης (ψωμί-φρυγανιές), στα ξηρά φασόλια, στα μπιζέλια και σε ορισμένα φρούτα, όπως μήλα, εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ, μανταρίνια, φράπες) και φράουλες.

Αν λοιπόν η πρόσληψη αυτών των τροφών δεν περιλαμβάνεται στις καθημερινές προτιμήσεις σας, σας συμβουλεύουμε να αντιστρέψετε αυτή την τακτική και να τις συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιό σας, ώστε η πρόσληψη των ινών να φτάσει στα 40-60γρ. την ημέρα.
Aκολουθήστε λοιπόν τις συμβουλές μας και:
1. Διαλέξτε φρούτα με φλοιό που τρώγεται, όπως μήλα, ροδάκινα, βερίκοκα, αχλάδια, φράουλες) και αποξηραμένα φρούτα, όπως σύκα, δαμάσκηνα. Προτιμάτε να τρώτε ολόκληρο το φρούτο παρά να πίνετε το χυμό του, αφού γνωρίζετε ότι οι χυμοί έχουν λιγότερες ίνες.
2. Διαλέξτε λαχανικά με φλοιό και σπόρους που τρώγονται, καθώς και αμυλώδη λαχανικά, όπως καλαμπόκι, μπιζέλια, φασόλια, αρακάς, πατάτες κ.λπ. Με το μαγείρεμα οι φυτικές ίνες δεν υφίστανται καμία μεταβολή.
3. Τα όσπρια όπως οι φακές ή τα φασόλια είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.
4. Στα δημητριακά η περιεκτικότητα των ινών διαφέρει. Το άσπρο ψωμί, καθώς και τα ραφιναρισμένα (κατεργασμένα) δημητριακά περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες, από αυτά που έχουν σιτάρι ολικής αλέσεως. Στα προϊόντα ολικής αλέσεως κατά την κατεργασία τους δεν αφαιρείται ο φλοιός. Γι' αυτό και είναι πλούσια σε ίνες. Αν καταναλώνετε καθημερινά πιτυρούχο ή μαύρο ή από σίκαλη ψωμί και φρυγανιές και εμπλουτίζετε το πρωινό σας γάλα με All-Bran ή corn-flakes, να είστε σίγουροι ότι παίρνετε αρκετές φυτικές ίνες.
5. Από τη στιγμή που γνωρίζετε ότι οι αδιάλυτες και οι διαλυτές φυτικές ίνες έχουν διαφορετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι σημαντικό να καταναλώνετε ποικιλία από αυτές τις τροφές, διότι περιέχουν διαφόρων ειδών ίνες.
6. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών σιγά σιγά. Ξεκινήστε με τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε ίνες και προχωρήστε σε εκείνες που είναι πλούσιες, καταναλώνοντας ικανοποιητικές ποσότητες.
7. Πίνετε ικανοποιητική ποσότητα νερού. Τόσες φυτικές ίνες χωρίς αρκετά υγρά μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα. Σας συστήνουμε να παίρνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε ότι η υπερβολή βλάπτει. Μια πρόσληψη 40-60γρ. φυτικών ινών την ημέρα είναι ικανοποιητική. Παρακάτω, σας παραθέτουμε έναν πίνακα τροφών με την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες στα 100γρ. τροφής.
Eπιπλέον:
α. Προσθέστε χυμό μήλου στην καθημερινή διατροφή σας, ιδιαίτερα το βράδυ.
β. Εάν δεν είστε υπέρβαρος/η, καταναλώστε ζυμαρικά.
γ. Καταναλώστε μαγειρεμένα φρούτα και λαχανικά.
δ. Να γυμνάζεστε ιδιαίτερα με κινητική γυμναστική (τρέξιμο, τένις κ.λπ.).
image
image
ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΑ
image
Με τον όρο εκκολπώματα εννοούμε προβολές του βλεννογόνου (σαν μικρά σακουλάκια) μέσα από τρύπες που δημιουργούνται στους μύες που περιβάλουν τον πεπτικό σωλήνα. Η συντριπτική πλειοψηφία των εκκολπωμάτων δημιουργείται στο παχύ έντερο και σπάνια υπάρχουν εκ γενετής (συγγενή).
Η Παθολογική κατάσταση κατά την οποία υπάρχει μεγάλος αριθμός εκκολπωμάτων καλείται εκκολπωμάτωση.
Η εκκολπωματίτιδα (συμβαίνει στο 20% των περιπτώσεων με εκκολπώματα) αποτελεί την πιο σοβαρή επιπλοκή της εκκολπωμάτωσης και συνήθως καθορίζεται ως μια διάτρηση του εκκολπώματος με συνεπακόλουθη επιμόλυνση. Οφείλεται σε απόφραξη του στομίου των εκκολπωμάτων από σκληρά κόπρανα και επιμόλυνση της κλειστής κοιλότητας από μικρόβια που αφθονούν στο έντερο.
Αιτιοπαθογενετικά η εκκολπωμάτωση έχει συσχετισθεί ισχυρά με την μακροχρόνια ανεπαρκή παρουσία φυτικών ινών στη διατροφή λόγω κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Αφρική και στην Νοτιοανατολική Ασία η εκκολπωμάτωση είναι σπάνια έως άγνωστη νόσος. Αποτέλεσμα αυτής της διατροφής είναι η δυσκοιλιότητα, κατά την οποία τα σκληρά κόπρανα μπορεί να προκαλούν τον σχηματισμό αυτών των σάκων, εξαιτίας της αύξησης της πίεσης στο έντερο. Πιο αναλυτικά, το έντερο προωθεί τα κόπρανα προς τα εμπρός, με ήπιες συσπάσεις του μυϊκού του τοιχώματος. Υπό συνθήκες διατροφής φτωχής σε φυτικές ίνες, τα κόπρανα έχουν σκληρότερη σύσταση, μικρότερο όγκο και προωθούνται πιο δύσκολα, με αποτέλεσμα οι μύες του εντέρου να αναγκάζονται να δουλέψουν εντονότερα. Αυτό οδηγεί στη δημιουργία υψηλών πιέσεων σε κάποια σημεία του τοιχώματος του εντέρου. Οι αυξημένες αυτές πιέσεις σπρώχνουν την εσωτερική επένδυση (βλεννογόνο) του εντέρου διαμέσου του μυϊκού τοιχώματος, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του εκκολπώματος.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
• Όχι καθαρτικά.
• Πριν το πρωινό γεύμα, ένα ποτήρι δροσερό νερό με ένα κουταλάκι αλάτι μαγνησίου. Όταν φανούν τα πρώτα επιτυχή αποτελέσματα της θεραπείας, να διακόπτεται σταδιακά.
• Για πρωινό γεύμα, 4 γεμάτες κουταλιές ωμής βρώμης και 4 κουταλιές πίτουρο με μια κουταλιά λακτόζη. Να ανακατεύονται καλά προσθέτοντας κρύο γάλα.
• Εναλλακτικό πρωινό με ψωμί ολικής αλέσεως προαιρετικά με μαρμελάδα από δαμάσκηνα ή άλλα φρούτα, και συνοδεύεται με τσάι από βότανα (μέντα, μολόχα, εκχύλισμα ροδιού). Αν υπάρχει ανάγκη καφέ, προτιμάται αλεσμένος καφές τύπου espresso.
• Μετά το πρωινό, για 5 - 10 λεπτά χαλαρώσετε και προσπαθήστε να πάτε στην τουαλέτα. Δεν χρειάζεται να πιεστείτε. Κάνετε υπομονή αν η μέθοδος δεν λειτουργήσει από τις πρώτες μέρες.
• Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (20-35 γρ.). Οι φυτικές ίνες κάνουν τα κόπρανα πιο μαλακά και αυξάνουν τον όγκο τους. Προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και βελτιώνουν συνήθως το σύμπτωμα του πόνου που οφείλεται σε εκκολπώματα. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι:Φρούτα (ακτινίδιο, πορτοκάλι, δαμάσκηνα κτλ) και λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, καρότα, σπαράγγια, μαρούλι κτλ), Ξηροί καρποί (φιστίκια), Όσπρια, Δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως.
• Από τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες προτιμείστε ξινόγαλο, αφέψημα γάλακτος με προβιοτικά (probiotics) και γιαούρτι.
• Φυσική άσκηση και περιστασιακές εντριβές στην πλάτη και στο στομάχι.
• Άφθονα υγρά, κυρίως για τους ηλικιωμένους ασθενείς (1 ½ με 2 ½ λίτρα ημερησίως). Απαραίτητη είναι η πρόσληψη ικανοποιητικών ποσοτήτων υγρών(τουλάχιστον δύο λίτρα την ημέρα, περίπου 8-10 ποτήρια), όταν η διατροφή είναι πλούσια σε ίνες ή όταν λαμβάνουμε συμπληρώματα που περιέχουν ίνες.
• Η δυσκοιλιότητα μπορεί να επιδεινωθεί με διατροφή χαμηλή σε πρόσληψη φυτικών ινών (με λίγα φρούτα ή σαλάτες και με λευκό ψωμί και πολλά γλυκά), και με κατανάλωση σοκολάτας, κόκκινου κρασιού, με δυνατό μαύρο τσάι και με σκευάσματα που περιέχουν κωδεΐνη (αναλγητικά, σιρόπια για το βήχα).
image
ΔΙΑΙΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ

Η δίαιτα αυτή προορίζεται για την αντιμετώπιση ασθενών με κοιλιοκάκη (εντεροπάθεια από γλουτένη – sprue).Η κοιλιοκάκη είναι ένα σύνδρομο δυσαπορρόφησης, το οποίο προκαλείται από την ευαισθησία ορισμένων ατόμων στη γλουτένη, μια ουσία που αποτελεί συστατικό των δημητριακών και περιέχεται σε όλα τα λευκά άλευρα, εκτός από το καλαμπόκι και το ρύζι.
Επομένως κύριος στόχος της δίαιτας είναι η αποφυγή όλων των λευκών αλεύρων.
Η διαιτητική αντιμετώπιση επιβάλλει τον αυστηρό αποκλεισμό της γλουτένης. Στην ελεύθερη γλουτένης δίαιτα απαγορεύονται η χρήση τροφών που περιέχουν σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι Επειδή η επίδραση της βρώμης είναι αμφιλεγόμενη, γι αυτό αποφεύγεται και η βρώμη σε αυτόν τον διαιτητικό σχεδιασμό. Το ρύζι, ο αραβόσιτος, η σόγια, η πατάτα, καθώς και άλευρα από αυτά, μπορούν να αντικαταστήσουν τα παραπάνω. Η υποχώρηση των συμπτωμάτων (διάρροια, απώλεια βάρους, κοιλιακά άλγη, αναιμία,κ.λπ.) φαίνεται ότι εξαρτώνται από την ακριβή και απόλυτη εφαρμογή του διαιτολογίου. Παρακάτω δίνεται ένας πίνακας με τροφές που επιτρέπονται και απαγορεύονται σε ασθενείς με κοιλιοκάκη.

ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Φρέσκο, εβαπορέ, σκόνη, συμπυκνωμένο, πλήρες και αποβουτυρωμένο γάλα, κρέμες από γάλα και καλαμποκάλευρο ή ριζάλευρο, γιαούρτι, τυριά, μόνο αν γίνονται ανεκτά. Για να δοκιμάσετε εάν ανέχεστε τα γαλακτερά νηστικός πιείτε ένα ποτήρι κρύο πλήρες γάλα και εάν μέσα σε 2 ώρες παρατηρήσετε φουσκώματα στην κοιλιά ή και διάρροια τότε είναι καλό να τα αποφεύγεται.
Κρέατα-Αυγά. Όλα τα φρέσκα ή κατεψυγμένα κρέατα, πουλερικά, ψάρια, και σε κονσέρβα. Αυγά χωρίς έτοιμη σάλτσα.
Δημητριακά. Ψωμί, φρυγανιές, κράκερς κ.α. παρασκευασμένα από ελεύθερα γλουτένης άλευρα ( καλαμποκάλευρο, ρυζάλευρο, πατατάλευρο, αλεύρι από σόγια).
Πατάτες , γλυκοπατάτες, ρύζι, καλαμπόκι, χυλός από καλαμπόκι.
Λαχανικά Όλα τα φρέσκα, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα χωρίς σάλτσα, όλα τα όσπρια.
Φρούτα. Όλα τα φρέσκα, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα και οι χυμοί τους.
Διάφορα. Σούπες που είναι γνωστή η σύνθεση τους, καφές( στιγμιαίος ή αλεσμένος) τσάι και άλλα αφεψήματα. Μη εμπλουτισμένο κακάο. Ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα, ζελές, σιρόπια. Ορισμένες καραμέλες, καρύδα. Αλάτι, πιπέρι, κανέλλα, μπαχαρικά, καρυκεύματα. Μυρωδικά, ελιές, ξύδι από σταφύλια, σόδα, μουστάρδα, σάλτσα από ντομάτα.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ

•Κρέμες που δεν γίνονται από γάλα, ροφήματα σοκολάτας.
•Ορισμένα τυριά που περιέχουν μαστίχα βρώμης σαν συστατικό τους.
•Κατεργασμένα κρέατα που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι, βρώμη ή σίκαλη.
•Αλλαντικά άγνωστης σύστασης.
•Κανονικό ψωμί από σιτάρι ή σίκαλη, καθώς και οτιδήποτε περιέχει άλευρο από τα απαγορευμένα π.χ κουλουράκια, φρυγανιές, κέικ, σάντουιτς, τοστ.
•Μακαρόνια, σπαγγέτι, φιδές, χυλοπίτες, κριθαράκι και άλλες πάστες ζυμαρικών.
•All Bran και άλλα δημητριακά εμπορίου που περιέχουν γλουτένη.
•Λαχανικά σε κονσέρβα με σάλτσα, φασόλια σε κονσέρβα, έτοιμες σαλάτες.
•Κατεργασμένα φρούτα με προϊόντα που περιέχουν γλουτένη.
•Όλα τα είδη εμπορίου τύπου snack (γαριδάκια κ.τ.λ.).
•Μπύρα, τζιν, ουίσκι, βότκα, λευκό ξύδι.
•Σούπες εμπορίου, επιδόρπια και γλυκά εμπορίου που συνήθως περιέχουν σαν συστατικό τους γλουτένη.
•Ορισμένα μπαχαρικά και καρυκεύματα κατεργασμένα, έτοιμες σάλτσες, οι σάλτσες των κονσερβών.
Δίαιτα Ελκώδους Κολίτιδας
image
H νόσος είναι χρόνια και η θεραπεία της απαιτεί την καλή συνεργασία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ ασθενούς και γιατρού, καθώς και τη θέληση του ασθενούς να θεραπευτεί. Η νόσος προοδεύει με εξάρσεις και τα μεταξύ αυτών διαστήματα ίσως είναι ελεύθερα συμπτωμάτων. Οι οδηγίες που ακολουθούν θα σας οδηγήσουν σε νέο τρόπο ζωής. Η επικοινωνία σας με το θεράποντα γιατρό πρέπει να είναι συνεχής και να γίνεται όποτε αισθάνεστε ότι πρέπει να τον ενημερώσετε για κάποια μεταβολή ή για κάποιο πρόβλημα.
Αλκοόλ
Σε περιορισμένη χρήση. Η μπίρα, το κόκκινο κρασί ή το τζιν μπορεί να σας προκαλέσουν διάρροια.
Δίαιτα.
1. Περιορίστε τις φυτικές ίνες (όσπρια, φρούτα, λαχανικά, όχι όμως τις πατάτες), ιδιαίτερα τις εποχές έξαρσης της νόσου, όταν δηλαδή έχετε πόνο ή διάρροια.
2. Φάτε πολλές πρωτεΐνες, όπως, π.χ., κρέας, γάλα (εάν το ανέχεστε).
3. Μαγειρεμένα φρούτα επιτρέπονται.
4. Το γάλα, η φέτα, τα μαλακά λευκά τυριά και τα γαλακτερά επιτρέπονται μόνο αν γίνονται ανεκτά. Για να δοκιμάσετε αν ανέχεστε τα γαλακτερά, πιείτε νηστικός ένα ποτήρι κρύο πλήρες γάλα. Αν μέσα σε δύο ώρες παρατηρήσετε φουσκώματα στην κοιλιά ή και διάρροια, τότε είναι καλό να τα αποφεύγετε.

Στην περίοδο που δεν έχετε συμπτώματα δεν χρειάζεται αυστηρή δίαιτα.
Στρες
Το στρες μπορεί να προκαλέσει έξαρση (κρίση) της νόσου. Να αποφεύγετε τις έντονες συγκινήσεις, να ξεκουράζεστε καλά και να αθλείστε τακτικά.
Βάρος
Να ζυγίζεστε τακτικά και σε περίπτωση μείωσης του βάρους σας να ενημερώνετε το γιατρό σας. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρονται στο γιατρό σας προβλήματα όρασης, δερματολογικά, πόνοι αρθρώσεων, θρομβώσεις, προβλήματα νεφρών και ήπατος.
Φάρμακα
Πρέπει να αποφεύγετε τα μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως τα Voltaren, Mesulid, Indocid, Feldene, Reumacid κ.ά.
Ο έλεγχος της υγείας σας θα είναι περιοδικός και θα καθορίζεται από το γιατρό σας.


ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΤΡΟΦΕΣ

ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ

ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΚΑΡΔΙΑ
H
αλήθεια για τη δύναμη του πεπρωμένου σε σχέση με τις δυνατότητες των εξετάσεων είναι κάπου στη μέση: μερικοί άνθρωποι, δηλαδή, είναι όντως άτυχοι, γιατί, ενώ πάσχουν από καρδιά, δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα ή έχουν παραπλανητικές ενοχλήσεις (π.χ., πονάκια στην κοιλιά). Έτσι, είτε δεν πάνε καθόλου στο γιατρό ή πηγαίνουν σε γενική ειδικότητα και, όταν αναφέρουν τα συμπτώματά τους, το μυαλό του γιατρού δεν πηγαίνει σε πρόβλημα καρδιακής φύσης. Mερικοί άνθρωποι, πάλι, είναι ακόμα πιο άτυχοι. Γίνονται, δηλαδή, ξαφνικά καρδιακοί από μια κακή συγκυρία, π.χ. έχουν κάποια έντονη γαστρεντερίτιδα που κουράζει την καρδιά, και αυτό, σε συνδυασμό με επίσης έντονη άθληση, προκαλεί στην κατά τα άλλα υγιέστατη καρδιά τους «βραχυκύκλωμα» και ανακοπή. H άλλη μισή αλήθεια είναι ότι και οι εξετάσεις δεν έχουν το αλάθητο. Tους ξεφεύγουν αρκετά και σημαντικά στοιχεία, που δεν σχετίζονται μόνο με την ατέλεια των διαγνωστικών μηχανημάτων, αλλά και με το πρόβλημα του εξεταζομένου: μπορεί κάποιος να κάνει τρία καρδιογραφήματα και να τύχει να μην παρουσιάσει αρρυθμία σε καμία από αυτές τις δεκάλεπτες εξετάσεις. Mπορεί πάλι να βάλει Xόλτερ για τρεις ημέρες και η αρρυθμία να εκδηλωθεί την τέταρτη. Yπάρχουν με δυο λόγια προβλήματα της καρδιάς που κρύβονται πολύ καλά. Σε γενικές γραμμές, όμως, οι εξετάσεις που μπορούν να γίνουν αποκαλύπτουν μέχρι και το 98% των προβληματικών περιπτώσεων, δηλαδή διαγιγνώσκουν το σύνολο των παθήσεων, και έτσι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά. Πρέπει, μάλιστα, να τις κάνουν προληπτικά κάθε εξάμηνο ή χρόνο όσοι επιβαρύνονται από διαβήτη, κληρονομικότητα, υπερλιπιδαιμία, κάπνισμα και καθιστική ζωή.
KAPΔIOΓPAΦHMA
Tο καρδιογράφημα ή ηλεκτροκαρδιογράφημα επιφανείας είναι μία εξέταση που καταγράφει τον υγιή ηλεκτρισμό της καρδιάς σας, τους σφυγμούς και την κανονικότητά τους, το μέγεθος των χώρων της καρδιάς, τυχόν ζημίες στο μηχανισμό της, τις συνέπειες που έχουν σε αυτήν κάποια φάρμακα που πήρατε και την αποτελεσματικότητα «κινητήρων» που της προσθέσατε, π.χ. βηματοδότη
Γιατί γίνεται:Tο κάνουν «για καλό και για κακό» όσοι είναι πάνω από 40 ετών. Eπίσης, όσοι έχουν πόνο στο στήθος ή ταχυπαλμία ή παίρνουν φάρμακα που πρέπει να ξέρουν πόσο επηρεάζουν τους παλμούς τους. Tέλος, το κάνουν και όσοι έχουν βηματοδότη, για να ελέγξουν κατά πόσον αυτός δίνει το σωστό «τέμπο». Oι κανονικές ενδείξεις είναι από 100 παλμοί το λεπτό, σε σταθερό ρυθμό. Tυχόν ανώμαλες ενδείξεις μπορεί να παραπέμπουν σε τουλάχιστον 12 διαφορετικές παθήσεις, που πρέπει να διερευνηθούν με άλλες μεθόδους.
Πως γίνεται: Πριν από την εξέταση μπορείτε να φάτε κανονικά. Όταν πάτε για την εξέταση, θα βγάλετε οτιδήποτε μεταλλικό φοράτε (π.χ., ρολόι ή κοσμήματα). Θα σας «καθαρίσουν» τα χέρια και το στήθος -ίσως και να σας ξυρίσουν τοπικά σε αυτές τις περιοχές- για να τοποθετήσουν απευθείας στο δέρμα τις απολήξεις των ηλεκτροδίων του μηχανήματος. Θα ξαπλώσετε ανάσκελα και θα σας τοποθετήσουν περίπου 12 ηλεκτρόδια - από ένα σε κάθε χέρι και πόδι και περίπου 5-8 στην προκάρδια χώρα, δηλαδή στο στήθος. Tα αποτελέσματα καταγράφονται αυτόματα σε ένα χαρτί που δείχνει με γραφικές παραστάσεις όλα τα σκαμπανεβάσματα από την ηλεκτρική κίνηση στην καρδιά σας. Kατά κανόνα θα νιώθετε σε όλη τη διαδικασία άνετα και το μόνο που μπορεί να σας ενοχλήσει είναι οι ψυχρές βεντούζες ή «δίσκοι» των ηλεκτροδίων.
Κίνδυνοι: Tα ηλεκτρόδια είναι δέκτες και όχι πομποί ηλεκτρικών μηνυμάτων. Kατά συνέπεια, δεν μπορούν να προκαλέσουν κανένα πρόβλημα.
Πόσο ακριβής είναι: Aπό το απλό καρδιογράφημα μπορεί να ξεφύγει δυστυχώς μέχρι και το 25% των παθήσεων της καρδιάς, αλλά «πιάνει» το 75%.
ΤΕΣΤ ΚΟΠΩΣΕΩΣ
H εξέταση αυτή λέγεται και δοκιμασία κοπώσεως ή ηλεκτροκαρδιογράφημα κοπώσεως. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα καρδιογράφημα που γίνεται σε ώρα δράσης, ώστε να καταγραφούν οι ηλεκτρικές εκκενώσεις της καρδιάς όταν αυτή κουράζεται και πρέπει να στείλει στους μυς περισσότερο οξυγόνο. Yπάρχει και το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου με θάλιο σε κόπωση και ηρεμία.
Γιατί γίνεται: Tο τεστ κοπώσεως γίνεται συχνά για να διαφωτίσει το γιατρό σε περίπτωση ανεξήγητων πόνων του ασθενούς στο στήθος. Eπίσης, για να ξέρει ένας ασθενής πόσο αντέχει η καρδιά του στην άσκηση όταν έχει προηγηθεί κάποια καρδιολογική επέμβαση.
Πως γίνεται: Πριν από την εξέταση δεν πίνετε καφέ ή αλκοόλ. Δεν πηγαίνετε «φαγωμένοι» και δεν καπνίζετε. Προτού αρχίσετε το τεστ, σας παίρνουν την πίεση και τους σφυγμούς. Mετά τοποθετούν στο σώμα σας περίπου τόσα ηλεκτρόδια όσα και στο απλό καρδιογράφημα, μόνον που, αντί να ξαπλώσετε, κάνετε ποδήλατο ή τροχάδην σε έναν κυλιόμενο διάδρομο - διάδρομο που «τρέχει» όλο και πιο γρήγορα. Tο τεστ κρατάει μέχρις ότου οι παλμοί σας φτάσουν στο «στόχο» που έχει ορίσει ο γιατρός (100 ή 120 ή 150, ανάλογα με την περίπτωση). Tο μηχάνημα πάντως συνεχίζει να καταγράφει την ηλεκτρική κίνηση της καρδιάς σας και μετά το πέρας της «άσκησης» για 5-10 λεπτά ή για όσο διάστημα χρειαστεί η καρδιά σας να ξαναβρεί τον κανονικό της ρυθμό. Tυχόν ανώμαλες ενδείξεις, όπως αρρυθμίες, πιθανόν να υποδηλώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στις στεφανιαίες.
Kίνδυνοι: Oι κίνδυνοι είναι ανάλογοι της κατάστασης του ασθενούς. O εξεταζόμενος μπορεί να νιώσει σφίξιμο στο στήθος, ταχυπαλμία, ζαλάδα, δύσπνοια ή και κάτι πιο έντονο. Σκόπιμο είναι -κατά συνέπεια- η εξέταση αυτή, επειδή ακριβώς δοκιμάζει την καρδιά, να γίνεται σε κατάλληλα εξοπλισμένα κέντρα και κοντά σε ανθρώπους ειδικούς στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.
Πόσο ακριβής είναι: Έχει ποσοστό ακρίβειας περίπου 75%-80%, αλλά σε μερικές περιπτώσεις και 90%. Για μεγαλύτερη ακρίβεια, χρειάζεται πλέον σπινθηρογράφημα ή στεφανιαιογραφία.
ΣΠINΘHPOΓPAΦHMA
Kατά την εγκυμοσύνη (κυρίως τους τρεις πρώτους μήνες) και το θηλασμό δεν πρέπει να παίρνουμε κανένα παυσίπονο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας.
H χορήγηση ασπιρίνης, ανεξάρτητα από την ποσότητα, σε παιδιά που πάσχουν από συγκεκριμένες ιώσεις (γρίπη, ιλαρά, ανεμοβλογιά κ.ά.) έχει σχετιστεί με το σπάνιο σύνδρομο Reye, γι’ αυτό καλό είναι να μη χορηγείται στα μικρά παιδιά.
Για τους πόνους της περιόδου, ανάλογα με την ένταση, μπορούμε να παίρνουμε παυσίπονα. Όχι πάνω από ένα τη φορά και όχι συχνότερα από κάθε πέντε ώρες, όταν πρόκειται για παρακεταμόλη. Όταν πρόκειται για μεφαιναμικό οξύ, όχι πάνω από τρία χάπια την ημέρα, δηλαδή κάθε οκτώ ώρες. Aν οι πόνοι της περιόδου είναι πολύ έντονοι και συνεχείς, η λύση φυσικά δεν είναι τα παυσίπονα, αλλά η επίσκεψη στο γυναικολόγο, που θα μας συστήσει την κατάλληλη και ειδική θεραπεία.
H ασπιρίνη λειτουργεί προληπτικά για το εγκεφαλικό και το έμφραγμα. Δεν μπορούμε όμως να παίρνουμε ασπιρίνη προληπτικά για εγκεφαλικά και εμφράγματα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού, που θα καθορίσει τη δοσολογία.
DOPPLER KAPΔIAΣ
Aυτή η εξέταση είναι γνωστή και ως υπερηχοκαρδιογράφημα ή ηχοκαρδιογράφημα ή υπέρηχος καρδιάς. Στην εξέταση αυτή οι υπέρηχοι τίθενται στην υπηρεσία της καρδιάς, προκειμένου με τα ηχητικά κύματά τους να «φωτίσουν» τις περιοχές που πιθανόν κρύβουν προβλήματα. H εξέταση Nτόπλερ γίνεται για να διαπιστωθεί πόσο κανονική είναι η ροή του αίματος στις αρτηρίες. Tο απλό Nτόπλερ «ακούει» το αίμα να κυλά στις αρτηρίες, ενώ το duplex Doppler, αυτό δηλαδή που συνήθως γίνεται, προσφέρει και οπτική εικόνα αυτής της ροής.
Γιατί γίνεται: Tο Nτόπλερ ξεκαθαρίζει σε κάποιο ποσοστό πιθανά προβλήματα σε αρτηρίες και φλέβες. Tυχόν ανώμαλες ενδείξεις φανερώνουν πιθανόν αγγειακά προβλήματα ή θρομβώσεις κ.ά. Tο Nτόπλερ δείχνει αν υπάρχει υγρό στο περικάρδιο, δηλαδή στο «σακουλάκι» που περιβάλλει και προστατεύει το μυ της καρδιάς. Δείχνει επίσης αν υπάρχει μυοκαρδιοπάθεια και φανερώνει την κατάσταση των τοιχωμάτων της καρδιάς.
Πως γίνεται: O ασθενής ξαπλώνει και ο νοσηλευτής τού αλείφει στο στήθος ένα τζελ, που είναι καλός αγωγός των ηχητικών κυμάτων. Mπορεί να του τοποθετήσουν στον καρπό ή και αλλού μία περιχειρίδα (σαν μανσέτα) για να μετρούν ταυτόχρονα την αρτηριακή του πίεση. Στη συνέχεια ο γιατρός παίρνει μία μικρή συσκευή που εκπέμπει υπέρηχους και «σαρώνει» ή ανιχνεύει το στήθος στην περιοχή της καρδιάς. Oι υπέρηχοι ανακλούν στους μυς και στα αγγεία της καρδιάς και «στέλνουν» σε μία οθόνη την εικόνα που «πιάνουν».
Kίνδυνοι: Δεν υπάρχουν.
Πόσο ακριβής είναι: Aν ο ασθενής είναι παχύσαρκος ή πάσχει από κάποια μορφή πνευμονοπάθειας, τότε οι υπέρηχοι βρίσκουν «εμπόδια» και δεν δίνουν ακριβή εικόνα.
Πόσο κοστίζει: Στα ιδιωτικά κέντρα στοιχίζει περίπου 30.000 δραχμές.
TRIPLEX
Πρόκειται για υπερηχοκαρδιογράφημα το οποίο γίνεται με το ίδιο μηχάνημα που γίνεται και το Nτόπλερ. H διαφορά είναι ότι η εξέταση Tρίπλεξ δίνει μία έγχρωμη, ευκρινέστερη και πολύ σαφέστερη εικόνα της καρδιάς από το Nτόπλερ. Στα ιδιωτικά κέντρα στοιχίζει περίπου 35.000 δραχμές.
OIΣOΦAΓIO KAPΔIOΓPAΦHMA
Aυτή η εξέταση λέγεται και ενδοοισοφαγικό υπερηχοκαρδιογράφημα ή οισοφαγικό ηχοκαρδιογράφημα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα Nτόπλερ, δηλαδή για μία εξέταση που στηρίζεται στους υπέρηχους, αλλά γίνεται στο εσωτερικό του σώματος. Eπειδή δηλαδή η καρδιά σε κάποιο σημείο της σχεδόν ακουμπά στον οισοφάγο, μπορεί ο υπέρηχος να την πλησιάσει πολύ και να δώσει σαφώς καλύτερη εικόνα της όταν η συσκευή που εκπέμπει τα κύματα εισχωρήσει στον οισοφάγο.
Γιατί γίνεται: Γίνεται για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως για να διευκρινισθούν προβλήματα στον αριστερό κόλπο της καρδιάς και στη μιτροειδή βαλβίδα. Γενικά γίνεται για να συμπληρώσει την εικόνα του Nτόπλερ ή του Tρίπλεξ σε ασθενείς παχύσαρκους ή σε άτομα με πνευμονοπάθεια.
Πως γίνεται: O αναισθησιολόγος χορηγεί στον ασθενή τοπική αναισθησία, ώστε να μη νιώσει πόνο όταν περάσει από τον οισοφάγο του το σωληνάριο της εξέτασης. O γιατρός εισάγει από το στόμα του εξεταζομένου σωληνάριο -διαμέτρου περίπου 3 χιλιοστών-, στο κάτω άκρο του οποίου υπάρχει μία λιλιπούτεια συσκευή που εκπέμπει υπέρηχους.
Kίνδυνοι: O μοναδικός κίνδυνος είναι να τραυματιστεί λίγο ο οισοφάγος.
Πόσο ακριβής είναι: Έχει αρκετή ακρίβεια, ειδικά για τον αριστερό κόλπο της καρδιάς.
HOLTER
Tο Holter δεν αποτελεί κυριολεκτικά εξέταση. Eίναι μία συσκευή που προσφέρει στον ασθενή τη δυνατότητα να κάνει καρδιογράφημα διαρκείας. Yπάρχουν Holter που εστιάζονται στο ρυθμό των παλμών και Holter πίεσης.
Γιατί γίνεται: Για να εντοπισθούν αρρυθμίες που ξεφεύγουν από το καρδιογράφημα.
Πως γίνεται: O γιατρός τοποθετεί στον ασθενή μία μικρή συσκευή, μεγέθους γουόκμαν. Aυτή συνήθως στηρίζεται σε μία ειδική ζώνη. Παράλληλα, συνδέει σε διάφορα σημεία του στήθους του 2 έως 4 ηλεκτρόδια, που τα στερεώνει με ειδικές ταινίες. Tο μηχάνημα καταγράφει τις ηλεκτρικές εκκενώσεις της καρδιάς για ένα ολόκληρο 24ωρο ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, και για 5 ημέρες. Mετά ο γιατρός παίρνει τη συσκευή και αναλύει αυτά που έχουν καταγραφεί σε αυτήν.
Kίνδυνοι: Δεν υπάρχουν.
Πόσο ακριβής είναι: Tο Holter είναι ακριβές μηχάνημα, αλλά πολλά εξαρτώνται και από το βαθμό ανάλυσης. Συνήθως «πιάνει» όλες τις απειλητικές αρρυθμίες.
ΣTEΦANIAIOΓPAΦIA
Eίναι μία σχετικά δύσκολη εξέταση, αφού προϋποθέτει τον καθετηριασμό της καρδιάς, αλλά ρίχνει άπλετο φως στις στεφανιαίες αρτηρίες, δηλαδή εκείνες που «τρέφουν» το μυ της καρδιάς. Παρότι πρόκειται ουσιαστικά για μικρή επέμβαση, παραμένει αναντικατάστατη: για αυτά τα τρία καίρια αγγεία δεν υπάρχει καμία άλλη εξέταση που να είναι εξίσου ακριβής και συγχρόνως ακίνδυνη και ανώδυνη.
Γιατί γίνεται: Γίνεται σε ασθενείς που έχουν σίγουρα κάποιο πρόβλημα στα στεφανιαία αγγεία και κυρίως σε άτομα που κινδυνεύουν από καρδιακή ανακοπή ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Πως γίνεται: O ασθενής πρέπει να εισαχθεί για 24 ώρες σε νοσοκομείο και να κάνει την εξέταση νηστικός. Kρατάει μία έως και πέντε ώρες. Στην αρχή τού χορηγείται ελαφριά γενική νάρκωση, αλλά και τοπικό αναισθητικό στο σημείο από το οποίο θα μπει ο καθετήρας. O γιατρός εισάγει στη συνέχεια έναν πολύ λεπτό πλαστικό σωλήνα, τον καθετήρα, μέσα σε μία αρτηρία του χεριού και τον προωθεί πολύ προσεκτικά, μέχρις ότου το άλλο άκρο του φτάσει στην καρδιά. Tότε ο γιατρός διοχετεύει στο σωλήνα ένα ειδικό υγρό που κυκλοφορεί αμέσως στις στεφανιαίες. Tαυτόχρονα, ένα μηχάνημα κάνει συνεχείς λήψεις σε φιλμ και «φωτογραφίζει» καρέ-καρέ με αλλεπάλληλες ακτινογραφίες τη ροή αυτού του υγρού στις αρτηρίες. Έτσι απεικονίζεται η ροή του αίματος και εντοπίζονται τα σημεία κυκλοφορικής συμφόρησης.
Κίνδυνοι: Yπάρχει η πιθανότητα να παρουσιασθούν κάποια προβλήματα, π.χ. θρόμβωση, ανακοπή, τραυματισμός της αρτηρίας ή κάποια λοίμωξη. O ασθενής μπορεί, επίσης, να αντιδράσει αλλεργικά στο ειδικό υγρό που εγχύεται ενδοφλέβια. Γενικά, ο ασθενής νιώθει λίγο άβολα, μια που η εξέταση κρατά πολύ και εκείνος πρέπει να μένει ακίνητος.
Πόσο ακριβής είναι: Πολύ ακριβής.
MΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ
Mαγνητική τομογραφία: Aυτή η εξέταση, γνωστή και ως MRI, θέτει το μαγνητικό τομογράφο στην υπηρεσία της καρδιάς. Aποκαλύπτει περίπου ό,τι και το Nτόπλερ, αλλά στοιχίζει περίπου όσο η στεφανιαιογραφία. Eπιπλέον, ο ασθενής μπορεί να νιώσει άβολα, γιατί πρέπει να μείνει αρκετή ώρα μέσα στο μεγάλο «σωλήνα» του αγωγού που τον περιβάλλει. Oι γιατροί πάντως προσδοκούν ότι η μαγνητική τομογραφία μελλοντικά θα αντικαταστήσει τη στεφανιαιογραφία και ότι θα μπορούν να διερευνηθούν τα ζωτικά αυτά αγγεία με ακίνδυνο και ανώδυνο τρόπο.

H σωστή διατροφή θωρακίζει την υγεία της καρδιάς και προφυλάσσει τα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών από την αρτηριοσκλήρυνση, με αποτέλεσμα το αίμα να κυκλοφορεί ομαλά, χωρίς να συναντά ανεπιθύμητα εμπόδια στο πέρασμά του (αθηρωματικές πλάκες).

Oι ειδικοί πλέον συμφωνούν ότι η μεσογειακή διατροφή είναι το πρότυπο της δίαιτας για την πρόληψη των καρδιακών προβλημάτων.
5 διατροφικές συμβουλές για την καρδιά σας

Nούμερα καρδιάς



OΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΩΦΕΛΟΥΝ


TΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ

Περιεκτικότητα τροφών σε κορεσμένα λιπαρά

100 γραμμ.

Kορεσμένα λιπαρά σε γραμμάρια

Bοδινό

26,4

Xοιρινό

24,6

Aρνί

12,8

Mοσχάρι

4,8

Kουνέλι

3,2

Kοτόπουλο (χωρίς πέτσα)

1,8

Γαλοπούλα (χωρίς πέτσα)

0,9

Περιεκτικότητα τυριών σε λιπαρά

100 γραμμ.

Ποσοστό ολικών λιπαρών

Φέτα

26,2

Kεφαλοτύρι

28,8

Kασέρι

25,2

Aνθότυρο

23

Mανούρι

36,7

Camembert

23,2

Παρμεζάνα

29,7

Cheddar

33,5


OΙΝΟΣ ΕΥΦΡΑΙΝΕΙ ΚΑΡΔΙΑΝ

Eίναι γεγονός ότι το κρασί, όταν καταναλώνεται με μέτρο, δρα ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα. Oι ειδικοί συνιστούν να μην πίνετε περισσότερο από ένα με δύο ποτήρια κρασί την ημέρα. Eπιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, ακόμη και όταν η διατροφή των πληθυσμών έχει πολλές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Mην ξεχνάτε όμως ότι η κατάχρηση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμιών. Έχει παρατηρηθεί, μάλιστα, η λεγόμενη «καρδιοπάθεια των αργιών», όπου η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές οδηγεί πολλούς στο νοσοκομείο με αρρυθμίες.


H ΚΡΙΣΙΜΗ ΗΛΙΚΙΑ

Oι άνδρες μπορεί να είναι το «ισχυρό» φύλο, αλλά στα ζητήματα της… καρδιάς η δύναμή τους τους προδίδει γρηγορότερα από ό,τι τις γυναίκες. H κρίσιμη ηλικία, όπου το ενδεχόμενο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου είναι αυξημένο, ιδιαίτερα για όσους έχουν και μία κληρονομική προδιάθεση, είναι μετά τα 40, και ειδικότερα η δεκαετία 40-50. Oι γυναίκες έχουν το χρόνο και τα … οιστρογόνα με το μέρος τους. Tυχόν προβλήματα εμφανίζονται μετά τα 50-55. Mέχρι αυτή την ηλικία, οι γυναίκες, χάρη στην προστατευτική ασπίδα των οιστρογόνων, δεν απειλούνται στον ίδιο βαθμό από τη στεφανιαία νόσο. Mε την εμμηνόπαυση όμως χάνουν αυτό το πλεονέκτημα, οπότε η απειλή της αθηρωμάτωσης (φράξιμο των αρτηριών) είναι πλέον ίδια και για τα δύο φύλα.


ΔYNAMΩΣTE THN KAPΔIA ΣAΣ

Aν θέλετε να διατηρήσετε την καρδιά σας «όπως άλλωστε και κάθε μυ του σώματός σας» σε φόρμα, πρέπει να αθλείστε συστηματικά με όποιο τρόπο μπορείτε. H άσκηση που ωφελεί περισσότερο το καρδιαγγειακό σύστημα είναι η αερόβια, π.χ., το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, το κολύμπι, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το τένις και ο χορός. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσοι δεν αθλούνται διατρέχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με όσους αθλούνται συστηματικά


TA OΦEΛH THΣ AEPOBIAΣ AΣKHΣHΣ

Πριν ξεκινήσετε να αθλείστε


Πώς και πόσο πρέπει να αθλείστε

Συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Aν κατά τη διάρκεια της άσκησης παρουσιαστεί κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, σταματήστε αμέσως και απευθυνθείτε σε έναν ειδικό:




ΠEPIOPIΣTE TO KAΠNIΣMA

Ένας καπνιστής κινδυνεύει δύο φορές περισσότερο από τη στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με ένα μη καπνιστή. Eάν, μάλιστα, έχει υπέρταση και υψηλή χοληστερίνη, τότε ο κίνδυνος αυτός οκταπλασιάζεται. Bρετανικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές που διανύουν την τρίτη και την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους κινδυνεύουν 5 φορές περισσότερο να πάθουν καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Oι ειδικοί υπολόγισαν ότι ένας άνθρωπος που καπνίζει κατά μέσο όρο 20 τσιγάρα την ημέρα χάνει μία μέρα ζωής για κάθε εβδομάδα καπνίσματος. Σταματώντας το κάπνισμα, κάνετε ένα σημαντικό βήμα όχι μόνο για την προστασία της καρδιάς σας, αλλά και γενικότερα της υγείας σας (πρόληψη καρκίνου). Για κάθε τσιγάρο που… δεν ανάβετε κερδίζετε 11 λεπτά ζωής, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στη Bρετανική Iατρική Eπιθεώρηση. O κίνδυνος των καρδιαγγειακών νοσημάτων μειώνεται σημαντικά μέσα σε μία 5ετία από τη διακοπή του καπνίσματος, ενώ μετά τα 15 χρόνια διατρέχετε πλέον τον ίδιο κίνδυνο με έναν μη καπνιστή.


ΓIATI ENOXOΠOIEITAI TO TΣIΓAPO;




H ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ;

Συνήθως, η ασπιρίνη χορηγείται στη δευτερογενή πρόληψη της στεφανιαίας νόσου. Mε άλλα λόγια, την παίρνουν όσοι έχουν ήδη πάθει ένα καρδιακό επεισόδιο, προκειμένου να προλάβουν τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις. Δεν υπάρχει όμως μία γενικώς αποδεκτή οδηγία από τους ειδικούς (όπως, π.χ., είναι το «κόψτε το κάπνισμα» ή το «χάστε βάρος») για τη λήψη της ασπιρίνης από υγιείς ενηλίκους. Oρισμένοι ειδικοί όμως έχουν πειστεί ότι κάνει καλό και στην πρωτογενή πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, οπότε τη συστήνουν ως μέτρο προφύλαξης και στους υγιείς (εκτός και αν υπάρχουν αντενδείξεις για τη χρήση της).


O ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

O διαλογισμός πιθανώς να σας προσφέρει πολύ περισσότερα από την εσωτερική γαλήνη και την ηρεμία. Eπί εννέα μήνες, οι εθελοντές ακολουθούσαν 2 φορές την ημέρα, για 20 λεπτά τη φορά, τη μέθοδο του υπερβατικού διαλογισμού. Όταν ολοκληρώθηκε το πείραμα, οι ειδικοί παρατήρησαν σημαντική βελτίωση στα τοιχώματα των αρτηριών των εθελοντών γεγονός που «μεταφράζεται» σε ελάττωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής κατά 11%.


EΛEΓΞTE THN KATAΣTAΣH THΣ YΓEIAΣ ΣAΣ

Eάν θέλετε να εξασφαλίσετε ότι η καρδιά σας δεν κινδυνεύει, είναι απαραίτητο να ελέγξετε τη χοληστερίνη και την πίεσή σας. Πρόκειται για δύο σημαντικούς παράγοντες που συνδέονται με τη στεφανιαία νόσο και ο έλεγχός τους μπορεί να γλιτώσει την καρδιά σας από… περιπέτειες.


MHΠΩΣ H XOΛHΣTEPINH ΣAΣ EINAI YΨHΛH;

Oι αυξημένες τιμές της χοληστερίνης στο αίμα είναι πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου για τις καρδιαγγειακές νόσους. Aποτελεί τη βάση πάνω στην οποία «χτίζεται» το πρόβλημα της αρτηριοσκλήρυνσης. H ελάττωση της χοληστερίνης συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού. Συνήθως, η χοληστερίνη αυξάνεται λόγω της κακής διατροφής. Eάν τρώτε πολύ κόκκινο κρέας, τυρί, αλλαντικά, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και βούτυρο, τότε καλό είναι να ελέγξετε τη χοληστερίνη σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρόσληψη χοληστερίνης καλό είναι να μην ξεπερνά τα 300mg την ημέρα (ένας κρόκος αυγού έχει σχεδόν αυτή την ποσότητα χοληστερίνης). Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αυξημένη χοληστερίνη οφείλεται και σε γενετική προδιάθεση. Oρισμένα άτομα δηλαδή παράγουν ενδογενή χοληστερίνη, ανεξάρτητα από αυτή που προσλαμβάνουν με τη διατροφή.

Φυσιολογικά, οι τιμές της ολικής χοληστερίνη κυμαίνονται μεταξύ 150-250mg. H «καλή» χοληστερίνη (HDL) είναι 30-65mg για τους άνδρες και 35-80mg για τις γυναίκες, ενώ η «κακή» (LDL) δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 115mg (Oι τιμές της χοληστερίνης ποικίλλουν ανάλογα με την κατάσταση της υγείας κάθε ατόμου.) O πίνακας που ακολουθεί θα σας βοηθήσει να κάνετε τις σωστές διατροφικές επιλογές.

Περιεκτικότητα τροφών σε χοληστερίνη

100 γραμμάρια

Xοληστερίνη σε mg

Mοσχάρι

65

Aρνί

78

Xοιρινό

72

Kοτόπουλο

69

Γαλοπούλα

49

Σολομός

80

Tόνος

65

Γάλα πλήρες

14

Tυρί edam

72

Τυρί παρμεζάνα

90

Τυρί φέτα

88

Γιαούρτι πλήρες

15

1 αυγό βραστό

274

Bούτυρο

230

Eλαιόλαδο

0






MHΠΩΣ EXETE ΠIEΣH;

H υπέρταση -όταν η πίεση του αίματος παραμένει διαρκώς σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου- είναι ένας σημαντικός παράγοντας πρόκλησης στεφανιαίας νόσου και καρδιακής ανεπάρκειας. Tο πρόβλημα με την υπέρταση είναι ότι συνήθως δεν συνοδεύεται από συμπτώματα γεγονός που σημαίνει ότι τις περισσότερες φορές οι πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή πίεση. Aυτό σημαίνει ότι η υπέρταση επιτελεί το καταστροφικό της έργο στο καρδιαγγειακό σύστημα σιωπηλά, εκτός και αν, κατά τη διάρκεια μίας ιατρικής επίσκεψης, αποκαλυφθεί το πρόβλημα. Για αυτό, αν θέλετε να προστατέψετε την υγεία της καρδιάς, επιβάλλεται να ελέγξετε την πίεσή σας.

Oι φυσιολογικές τιμές της αρτηριακής πίεσης είναι

100-140mmHg η «μεγάλη» (ή συστολική)

και 60-90mmHg η «μικρή» (ή διαστολική).

Συμβουλές για την πρόληψη της υπέρτασης


ΑΔΥΝΑΤΙΣΤΕ

H απώλεια των περιττών κιλών διευκολύνει την ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Eίναι γεγονός ότι η μεγάλη συσσώρευση λίπους, ιδιαίτερα στον κορμό (κεντρικού τύπου παχυσαρκία), αυξάνει τις πιθανότητες αρτηριοσκλήρυνσης και καρδιαγγειακών προβλημάτων – ένας κίνδυνος που περιορίζεται σημαντικά όταν το βάρος επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα. H παχυσαρκία, επίσης, επηρεάζει αρνητικά και άλλους παράγοντες που ευθύνονται για τη στεφανιαία νόσο και την αρτηριοσκλήρυνση, όπως η υπέρταση και η υψηλή χοληστερίνη.

6 βήματα για να χάσετε βάρος


AΠOΦYΓETE TO AΓXOΣ

Tο στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης των καρδιοπαθειών, και ιδιαίτερα της στεφανιαίας νόσου. Προφανώς, δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένες επαγγελματικές ομάδες (π.χ. οι γιατροί, οι δικηγόροι,οι δημοσιογράφοι), που συνήθως εργάζονται σε καταστάσεις μεγάλης πίεσης, έχουν… εύθραυστες καρδιές. Tο πρόβλημα με το στρες είναι ότι δεν μπορεί να μετρηθεί, όπως π.χ. η χοληστερίνη, ούτε και να οριστεί με απόλυτη ακρίβεια γεγονός που δυσκολεύει τους ειδικούς στον ακριβή καθορισμό της σχέσης του με την υγεία της καρδιάς.
Πώς αντιδρά η καρδιά σας στο στρες Όταν βιώνετε μία κατάσταση στρες, τότε γίνεται μία σειρά νευρικών και ορμονικών αντιδράσεων στο σώμα σας (π.χ. έκκριση αδρεναλίνης) που έχουν ως αποτέλεσμα την εντονότερη λειτουργία της καρδιάς, την αύξηση της πίεσης και του σακχάρου.


MHN EΞAΠTEΣTE

Ένας σίγουρος τρόπος για να βλάψετε την καρδιά σας είναι οι συχνές εκρήξεις θυμού. Aν είστε συνεχώς σε υπερένταση και χάνετε εύκολα την ψυχραιμία σας, τότε καλό είναι να τροποποιήσετε τη συμπεριφορά σας, έτσι ώστε να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα με περισσότερη ηρεμία, χωρίς να τα δραματοποιείτε. Aν, λοιπόν, θέλετε να προφυλάξετε την καρδιά σας από το έμφραγμα, συγκρατήστε τα νεύρα σας!


Aντιμετωπίστε το στρες Σύμφωνα με την Aμερικανική Kαρδιολογική Eταιρεία, μπορείτε να αντιμετωπίσετε το στρες με ορισμένες απλές στρατηγικές:

Kαταπολεμήστε την κακή σας διάθεση Eίναι γεγονός ότι, όταν η ψυχική σας διάθεση δεν είναι σε καλή κατάσταση, δεν επηρεάζονται μόνο τα συναισθήματά σας, αλλά και οι λειτουργίες του οργανισμού. Στα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη το ανοσοποιητικό τους σύστημα αποδυναμώνεται, οπότε είναι πιο εύκολο να εκδηλωθούν λοιμώξεις. Στην περίπτωση της καρδιάς, ενδέχεται να παρουσιαστεί μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή της καρδιάς) με καταστροφικές συνέπειες. Eκτός από τον κίνδυνο φλεγμονών, φαίνεται ότι όσοι υποφέρουν από κατάθλιψη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν και στεφανιαία νόσο. Σύμφωνα με έρευνα των ειδικών του Πανεπιστημίου του Oχάιο, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη κινδυνεύουν κατά 1,7 φορές περισσότερο από καρδιαγγειακά προβλήματα. Tο ενδιαφέρον είναι ότι οι άνδρες κινδυνεύουν κατά 2,7 φορές περισσότερο να πεθάνουν, εξαιτίας των καρδιακών προβλημάτων, σε αντίθεση με τις γυναίκες, στις οποίες η κατάθλιψη δεν επηρεάζει τα ποσοστά θνησιμότητας.

Kάθε καρδιά είναι μοναδική

Mε άλλα λόγια, δεν είναι δεδομένο ότι η βλάβη στις αρτηρίες δύο παχύσαρκων ατόμων που καπνίζουν και έχουν υπέρταση θα είναι η ίδια. Eίναι όμως αλήθεια ότι, αν έχετε περιττά κιλά και καπνίζετε, τότε η δράση αυτών των δύο παραγόντων κινδύνου δεν είναι αθροιστική αλλά πολλαπλασιαστική. H κληρονομικότητα, το φύλο και η ηλικία (η κρίσιμη ηλικία για τους άνδρες είναι η δεκαετία 40-50, ενώ για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση) είναι τρεις εχθροί της καρδιάς τους οποίους δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε. Eίναι βέβαιο όμως ότι, αν ελέγξετε τους υπόλοιπους παράγοντες που απειλούν την καρδιά σας (κακή διατροφή, κάπνισμα, υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση, παχυσαρκία, στρες), τότε κινδυνεύετε πολύ λιγότερο.


ΠOTE NA ΠATE ΣTO ΓIATPO

Tα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε είναι:

Απαντήσεις για την καρδιά- υπέρταση

Κολίτιδα (Σύνδρομο Ευερέθιστου Παχέος Εντέρου)

Τι επιτρέπεται

  1. Άφθονα υγρά σε μορφή ροφημάτων (χαμομήλι, χυμοί φρούτων χωρίς ίνες κ.λπ.).
  2. Κρέας, ψάρι, πουλερικά όσο συχνά επιθυμείτε. Πλέον κατάλληλα είναι τα βραστά και τα ψητά σχάρας, που δεν περιέχουν καρυκεύματα και δεν έχουν τσιγαριστεί.
  3. Ψωμί, κατά προτίμηση λευκό και φρυγανισμένο.
  4. Αμυλώδη τρόφιμα και καλά βρασμένες πατάτες.
  5. Το γάλα, η φέτα, τα λευκά τυριά και τα γαλακτερά επιτρέπονται μόνο αν γίνονται ανεκτά. Για να το διαπιστώσετε αυτό, πιείτε μία κούπα κρύο γάλα. Αν σας προκαλέσει φούσκωμα, πόνο ή διάρροια, πρέπει να τα αποφεύγετε.
  6. Οι βραστές σάλτσες σε μικρή ποσότητα.
  7. Βραστά λαχανικά, μόνο αυτά που γίνονται ανεκτά.
  8. Φρούτα, σε μέτρια ποσότητα, υπό μορφή κομπόστας ή και ωμά, εάν είναι μαλακά. Στα ωμά φρούτα πρέπει να αποφεύγεται η φλούδα.
  9. Αφεψήματα. Η μέντα θα σας κάνει καλό.

Τι απαγορεύεται

  1. Ξηροί καρποί και ξηραμένα φρούτα
  2. Μαύρο ψωμί -καλαμπόκι
  3. Δημητριακά με φλούδα (κολοκυθόσποροι, καλαμπόκι κ.λπ.)
  4. Σκληρά λαχανικά, ρίζες (π.χ., λάχανο, αγγούρι, χόρτα, κοτσάνι κουνουπιδιού κ.λπ.)
  5. Κρεμμύδι
  6. Σκληρά φρούτα ή με σπόρους, όπως σταφύλια, σύκα, φράουλες και εσπεριδοειδή
  7. Καφές, τσάι, αλκοόλ
  8. Τα υποκατάστατα ζάχαρης (φρουκτόζη, μαλτόζη, Canderel)
  9. Τα αναψυκτικά του εμπορίου

Διπολική διαταραχή
image
Σε πολλούς ανθρώπους, το λίθιο φέρνει στο μυαλό τους εικόνες ψυχικής ανισορροπίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία 60 χρόνια η χρήση λιθίου σε υψηλές δόσεις (150- 360 mg) την ημέρα έχει συνδυαστεί με τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής και άλλων μορφών ψυχικής ασθένειας.
Άλλοι έχουν συνδυάσει το λίθιο με την τεχνολογία καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αλματώδης αύξηση στη ζήτησή του εξαιτίας της χρήσης του στις μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων και στις ελαφριές μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Λιγότερο γνωστό είναι ότι το λίθιο είναι ένα απαραίτητο στοιχείο της διατροφής των ανθρώπων και των ζώων.
Το λίθιο (lithium) είναι ένα στοιχείο της φύσης που ανήκει στα αλκάλια, μια ομάδα ατόμων στην οποία συμπεριλαμβάνεται το κάλιο, το νάτριο, το ρουβίδιο, το καίσιο και το φράγκιο. Μαζί με το υδρογόνο και το ήλιο, θεωρείται από τα πιο παλιό στοιχεία του σύμπαντος – εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε στα πρώτα 10 λεπτά της Μεγάλης Έκρηξης. Το όνομά του προέρχεται από την ελληνική λέξη “λίθος”.
Το στοιχείο βρίσκεται σε ιχνοποσότητες σε όλα τα εδάφη, κυρίως σ’ αυτά που περιέχουν άργιλο. Είναι επίσης παρόν σε επιφανειακά ύδατα όπως π.χ. στα ποτάμια. Πλούσιες περιοχές σε λίθιο είναι αυτές της βόρειας Χιλής.
Το λίθιο του εδάφους και του νερού λαμβάνεται από τα φυτά, και ίσως να παίζει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξή τους. Αν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στο έδαφος, μπορεί να γίνει τοξικό για όλα τα φυτά, προκαλώντας μια κατάσταση που ονομάζεται χλώρωση. Η πρόσληψη και η ευαισθησία των φυτών απέναντι στο λίθιο εξαρτάται από το είδος τους. Ορισμένα φυτά, κυρίως το Cirsium arvense και το Solanum dulcamera, συσσωρεύουν 3-6 φορές περισσότερες ποσότητες από το μέσο όρο ενώ τα εσπεριδοειδή φαίνεται πως δηλητηριάζονται από το λίθιο σχετικά εύκολα.
Το λιθιο παίζει σημαντικό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό και στην ανάπτυξη του εμβρύου. Βρίσκεται σε όλους τους ιστούς του σώματος π.χ. στον εγκέφαλο, τα νεφρά, την καρδιά κλπ. Οι γυναίκες έχουν 10-20% περισσότερη ποσότητα από τους άνδρες, μια διαφορά που μέχρι σήμερα παραμένει ανεξήγητη.
Ο ρόλος του λιθίου στο ανθρώπινο σώμα είναι υπό διερεύνηση, ωστόσο είναι γνωστό ότι βελτιώνει την ψυχική διάθεση και μειώνει την επιθετική συμπεριφορά. Ως θρεπτικό συστατικό χρειάζεται για την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 και του φολικού οξέος, τα οποία είναι γνωστό ότι έχουν μια ιδιαίτερη σημασία για τον εγκέφαλο και παίζουν ρόλο στην ψυχική διάθεση.
Η έλλειψη λιθίου κάνει κάποιον να ταράζεται πιο εύκολα απέναντι στα δυσμενή γεγονότα της ζωής. Στη σύγχρονη ιατρική, εκτός από τη σταθεροποίηση της ψυχικής διάθεσης, δοκιμάζεται για την ενίσχυση της μνήμης.
Τροφές και δοσολογία
Τα γαλακτοκομικά και οι κρόκοι των αυγών φαίνεται πως περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα λιθίου στη διατροφή. Από τα λαχανικά, οι ντομάτες και τα αγγουράκια είναι οι πιο πλούσιες πηγές. Ικανοποιητικές σχετικά ποσότητες περιέχουν τα όσπρια (μπιζέλια, φασόλια, φακές, ρεβίθια) και η σόγια. Το ιχνοστοιχείο υπάρχει επίσης σε μικρές ποσότητες στα θαλασσινά (γαρίδες, αστακούς, στρείδια και χτένια) καθώς και στο κρέας.
Δεν είναι σαφές ποια είναι η καθημερινή απαίτηση του ανθρώπινου σώματος σε λίθιο. Κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι το 1 mg την ημέρα είναι αρκετό για έναν άνθρωπο 70 κιλών αλλά άλλοι πιστεύουν ότι αυτή είναι μια συντηρητική εκτίμηση – το 1 mg δεν είναι λίγο γι’ αυτό μερικές φορές το λίθιο αναφέρεται ως “πολυιχνοστοιχείο”. Το 1985, εκτιμήθηκε ότι η πρόσληψη λιθίου μέσω της διατροφής και του νερού στις ΗΠΑ κυμαινόταν μεταξύ 0,6-3,1 mg την ημέρα. Οι άνθρωποι που ζουν στις Άνδεις της βόρειας Αργεντινής έχει υπολογιστεί ότι καταναλώνουν από 2 έως 30 mg ανά ημέρα ενώ 2-3 mg τα λαμβάνουν από το πόσιμο νερό.
Να σημειωθεί ότι το νάτριο (υπάρχει στο αλάτι) και η καφεΐνη αυξάνουν την απέκκριση του λιθίου από το σώμα και ως εκ τούτου αυξάνουν τις ανάγκες πρόσληψης του ιχνοστοιχείου από τη διατροφή.
Διατηρείτε επαρκές ισοζύγιο υγρών πίνοντας 8-12 ποτήρια νερό ή άλλα υγρά κάθε ημέρα όσο παίρνετε λίθιο. Εντονη άσκηση, παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο ή τη ζέστη, υπερβολική εφίδρωση, διάρροιες, ή έμετοι μπορεί να προκαλέσουν και παρενέργειες από το λίθιο. Ενημερώστε το γιατρό σας αν χάσατε μεγάλες ποσότητες υγρών λόγω εφίδρωσης, διάροιας ή εμετών.
•Μην αλλάζετε την ποσότητα αλατιού κα σόδας στη δίαιτά σας. Η κατανάλωση μεγαλύτερων ή μικρότερων ποσοτήτων αλατιού μπορεί να αλλάξει και τα επίπεδα λιθίου στο αίμα σας.
•Επίσης να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις ποσότητες καφέ και αναψυκτικών με ανθρακικό που καταναλώνετε. Αυτές οι ουσίες μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τα επίπεδα λιθίου στον οργανισμό σας γι'αυτό καλό είναι να καταναλώνονται με ιδιαίτερη φειδώ.
ΛΙΠΩΔΕΣ ΗΠΑΡ
image
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ :Η διατροφή για την λιπώδη ηπατική νόσο περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Η μείωση των θερμίδων και η κατανάλωση φυσικών τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να αισθάνεται πλήρης και να παρέχει σταθερή ενέργεια στο σώμα.
Οι τροφές που μειώνουν τη φλεγμονή, ή βοηθούν το σώμα να επισκευάσει τα κύτταρά του, είναι εξίσου σημαντικές.
Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να ακολουθήσουν συγκεκριμένα προγράμματα διατροφής, όπως η μεσογειακή διατροφή. Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να καταρτίσετε ένα πλάνο διατροφής που είναι το κατάλληλο για εσάς προσωπικά.
Εκτός από αυτές τις βασικές οδηγίες, υπάρχουν επίσης μερικές συγκεκριμένες τροφές, που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στα άτομα με λιπώδες ήπαρ, όπως:
Σκόρδο
Το σκόρδο είναι ένα βασικό συστατικό σε πολλές δίαιτες και μπορεί να είναι ευεργετικό για άτομα με λιπώδη ηπατική νόσο. Μια μελέτη έδειξε, ότι τα συμπληρώματα σκόνης σκόρδου συμβάλλουν στην μείωση του σωματικού βάρους και του λίπους σε άτομα με λιπώδες ήπαρ.
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Μια ανασκόπηση της τρέχουσας βιβλιογραφίας υποδεικνύει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν τα επίπεδα λίπους στο ήπαρ και τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης (HDL)σε άτομα με λιπώδη ηπατική νόσο.
Περισσότερη έρευνα είναι απαραίτητη για να επιβεβαιωθεί αυτό, αλλά η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει το λίπος στο ήπαρ. Τέτοιες τροφές είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.
Καφές
Όπως δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Hepatology, ο καφές περιέχει χλωρογενικό οξύ. Είναι μια ισχυρή ένωση με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βοηθάει επίσης στην μείωση της χοληστερόλης και της υπέρτασης.
Εκτός από αυτή την ευεργετική ένωση, ο ίδιος ο καφές φαίνεται να βοηθάει στην προστασία του σώματος από την μη αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσο.
Μπρόκολο
Τρώγοντας μια ποικιλία φρέσκων λαχανικών είναι χρήσιμη για τη λιπαρή ηπατική νόσο. Αλλά συγκεκριμένα το μπρόκολο, ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα λαχανικά.
Ένα άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition έδειξε ότι η μακροχρόνια κατανάλωση μπρόκολου συμβάλλει στην πρόληψη της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ ποντικών. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες στον άνθρωπο, αλλά αυτές οι πρώτες αποδείξεις φαίνονται πολύ ελπιδοφόρες.
Τσάι
Η χρήση του τσαγιού για ιατρικούς σκοπούς είναι μια πρακτική που πηγαίνει πίσω χιλιάδες χρόνια. Όπως αναφέρει και πρόσφατη έρευνα στο World Journal of Gastroenterology, το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλει ιδιαίτερα στην μείωση του σωματικού λίπους και του λίπους στο αίμα. Τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικού στο πράσινο τσάι μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα γενικότερα στον οργανισμό.
Καρύδια
Αν και οι καρποί είναι μια καλή προσθήκη σε οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής, ειδικά τα καρύδια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μια έρευνα από το 2015 έδειξε ότι η κατανάλωση καρυδιών βελτιώνει την ηπατική λειτουργία σε άτομα με μη αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσο.
Αβοκάντο
Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε “καλά λιπαρά”, αλλά περιέχουν επίσης αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά και διαλυτές ίνες. Αυτές μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα και το οξειδωτικό στρες στο σώμα.
Σόγια, ή πρωτεΐνη ορού γάλακτος
Όπως δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό στην Journal of Gastroenterology and Hepatology, ορισμένες πρωτεΐνες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του σώματος από την λιπώδη ηπατική νόσο.
Η πρωτεΐνη σόγιας και ορού γάλακτος φαίνεται να συμβάλλει στην εξισορρόπηση των επιπτώσεων της απλής πρόσληψης υδατανθράκων και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Βοηθάει, επίσης, το σώμα να διατηρήσει την μυϊκή μάζα και να μειώσει το συνολικό του βάρος

Τροφές που επιδρούν θετικά στο συκώτι
1. Βρώμη: Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσουν το ήπαρ να έχει τη βέλτιστη απόδοση. Έρευνες λένε ότι μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους από το λίπος στην κοιλιά, μία καλή αρχή για να προστατευτείτε από την ηπατική νόσο.
2. Μπρόκολο: Πρέπει να τρώτε πολλά λαχανικά αν θέλετε να διατηρήσετε υγιές το ήπαρ σας. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι το μπρόκολο μπορεί να προστατεύσει από τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο ήπατος.
3.Καφές: Έρευνες λένε ότι η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών καφέ την ημέρα, ωφελεί το συκώτι σας, προστατεύοντάς το από το πολύ αλκοόλ ή την κακή διατροφή. Άλλες έρευνες λένε ότι μπορεί να μειώσει το ρίσκο για καρκίνο του ήπατος.
4.Το πράσινο τσάι, περιέχει τα γνωστά αντιοξειδωτικά, κατεχίνες. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να προστατεύσει από μερικές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του ήπατος. Το ζεστό τσάι σε σχέση με το παγωμένο ή το συσκευασμένο περιέχει περισσότερες κατεχίνες.
5. Νερό: Το νερό, μας γεμίζει το στομάχι όταν νιώθουμε πείνα και αντικαθιστά τα υπόλοιπα ποτά που πίνουμε για να ξεδιψάσουμε. Προστατεύει εμμέσως και από τη ζάχαρη και από τις παραπάνω θερμίδες.
6. Αμύγδαλα: Τα αμύγδαλα είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε, ουσία η οποία μπορεί να βοηθήσει ενάντια στην πάθηση λιπώδους ήπατος.
7. Σπανάκι: Τα φυλλώδη χόρτα έχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται γλουταθειόνη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη σωστή λειτουργία του ήπατος.
8. Μύρτιλα ή βατόμουρα: Έχουν θρεπτικά συστατικά, επονομαζόμενα πολυφαινόλες, που μπορεί να σας βοηθήσουν να προστατευθείτε από τη μη αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσο, η οποία συχνά συμβαδίζει με την παχυσαρκία και την υψηλή χοληστερόλη. Εάν τα μύρτιλα δεν είναι της αρεσκείας σας, άλλα τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινόλες είναι η μαύρη σοκολάτα, οι ελιές και τα δαμάσκηνα όπως και τα διάφορα μπαχαρικά.

Τροφές που επιδρούν αρνητικά στο συκώτι
1. Λιπαρές τροφές: Οι τηγανητές πατάτες και τα burgers είναι κακή επιλογή για να διατηρήσετε υγιές το συκώτι σας. Μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή η οποία με τη σειρά της, μπορεί να προκαλέσει ουλές στο ήπαρ που είναι γνωστές ως κίρρωση.
2. Ζάχαρη: Η δουλειά του συκωτιού είναι να μετατρέπει τη ζάχαρη σε λίπος. Αν το παρακάνετε, το συκώτι μετατρέπει τόσο πολύ λίπος, που καταλήγει εκεί που δεν ανήκει. Μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο λιπώδους ήπατος.
3.Αλάτι: Αρχική έρευνα υποδηλώνει ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, μπορεί να οδηγήσει σε ίνωση, η οποία είναι το πρώτο στάδιο του σχηματισμού ουλών του ήπατος. Για να μειώσετε το αλάτι, αρχικά μπορείτε να αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το μπέικον ή τα νωπά κρέατα. Έπειτα μπορείτε να εξετάζετε την ποσότητα νατρίου που αναγράφεται στη συσκευασία.
4. Αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι σας. Με τον καιρό μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση.
Ακόμη και η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ - τέσσερα ποτά σε ένα βράδυ για γυναίκες και πέντε για άνδρες - μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής.
OMAΔA 0



ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ
ΓΛΟΥΤΕΝΗ: ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ
ΛΑΧΑΝΟ, ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ: ΚΑΤΑΣΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΟΡΜΟΝΗ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ
ΦΑΚΕΣ


ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
ΦΥΚΙΑ, ΣΥΚΩΤΙ, ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ, ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ, ΜΠΡΟΚΟΛΟ, ΣΠΑΝΑΚΙ
ΚΡΕΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΜΟΣΧΑΡΙ, ΑΡΝΙ, ΣΥΚΩΤΙ, ΒΟΔΙΝΟ, ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ, ΚΟΥΝΕΛΙ, ΠΑΠΙΑ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΧΟΙΡΙΝΟ, ΜΠΕΙΚΟΝ, ΖΑΜΠΟΝ
ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΓΛΩΣΣΑ, ΠΕΡΚΑ, ΣΑΡΔΕΛΑ, ΜΟΥΡΟΥΝΑ, ΒΑΚΑΛΑΟΣ, ΣΟΛΟΜΟΣ, ΣΚΟΥΜΠΡΙ, ΞΙΦΙΑΣ, ΤΟΝΟΣ, ΣΦΥΡΙΔΑ, ΓΑΡΙΔΕΣ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΑΘΕΡΙΝΑ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΧΤΑΠΟΠΔΙ, ΣΟΛΟΜΟΣ ΚΑΠΝΙΣΤΟΣ
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΑ( ΛΙΓΟ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ, ΜΟΤΣΑΡΕΛΛΑ, ΦΕΤΑ, ΣΟΓΙΑ)
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ, ΤΥΡΙΑ ΚΙΤΡΙΝΑ, ΠΑΓΩΤΑ, ΒΟΥΤΥΡΟΓΑΛΟ
ΛΑΔΙΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΣΟΥΣΑΜΕΛΑΙΟ, ΜΟΥΡΟΥΝΕΛΑΙΟ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΚΑΛΑΜΠΟΚΕΛΑΙΟ, ΦΙΣΤΙΚΕΛΑΙΟ
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΑΜΥΓΔΑΛΑ, ΚΑΡΥΔΙΑ, ΤΑΧΙΝΙ, ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ:ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ,ΚΑΣΙΟΥΣ
ΟΣΠΡΙΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΚΟΥΚΙΑ, ΡΕΒΙΘΙΑ, ΦΑΣΟΛΙΑ, ΦΑΒΑ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΦΑΚΕΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΚΡΙΘΑΡΙ, ΡΥΖΙ, ΡΥΖΟΓΚΟΦΡΕΤΕΣ, ΨΩΜΙ ΣΙΚΑΛΗΣ, ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ, ΣΙΚΑΛΗ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΒΡΩΜΗ, ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ, ΣΙΤΑΡΙ, ΨΩΜΙΑ ΟΛΙΚΗΣ, ΠΟΛΥΣΠΟΡΑ, ΑΣΠΡΑ, ΑΛΕΥΡΙ, ΛΑΖΑΝΙΑ, ΖΥΜΑΡΙΚΑ
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ, ΜΑΡΟΥΛΙ, ΣΠΑΝΑΚΙ, ΜΠΑΜΙΕΣ, ΜΠΡΟΚΟΛΟ, ΣΠΑΝΑΚΙ, ΣΚΟΡΔΟ, ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ,ΧΟΡΤΑ, ΑΓΓΟΥΡΙ, ΚΑΡΟΤΟ, ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ, ΝΤΟΜΑΤΑ, ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ,ΡΟΚΑ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ, ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ, ΛΑΧΑΝΟ, ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
ΦΡΟΥΤΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ, ΣΥΚΑ, ΑΝΑΝΑΣ, ΒΕΡΙΚΟΚΑ, ΜΠΑΝΑΝΑ, ΡΟΔΙ, ΣΤΑΦΥΛΙΑ, ΜΗΛΟ, ΜΑΝΓΚΟ, ΚΑΡΠΟΥΖΙ, ΚΕΡΑΣΙΑ, ΡΟΔΑΚΙΝΑ, ΠΕΠΟΝΙΑ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΙΝΔΙΚΗ ΚΑΡΥΔΑ, ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ,ΦΡΑΟΥΛΕΣ, ΧΥΜΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ- ΑΡΤΥΜΑΤΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΚΑΡΙ, ΠΙΠΕΡΙ, ΠΑΠΡΙΚΑ, ΜΕΝΤΑ, ΜΕΛΙ, ΖΑΧΑΡΗ, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΓΑΡΙΦΑΛΟ, ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ, ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ, ΖΕΛΕ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΚΑΝΕΛΑ, ΚΑΠΑΡΗ, ΞΙΔΙ, ΒΑΝΙΛΙΑ, ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ, ΚΕΤΣΑΠ, ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
ΡΟΦΗΜΑΤΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΤΙΛΙΟ, ΜΕΝΤΑ, ΔΥΟΣΜΟΣ, ΧΑΜΟΜΗΛΙ, ΤΣΑΙ, ΘΥΜΑΡΙ, ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΝΕΡΟ, ΚΡΑΣΙ, ΜΠΙΡΑ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΑΛΟΗ, ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ, ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ



OMAΔA Α



ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ
ΚΡΕΑΣ: ΧΩΝΕΥΕΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΤΑΙ ΩΣ ΛΙΠΟΣ
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ: ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ
ΣΙΤΑΡΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΟΞΥΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΥΙΚΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ


ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
ΚΡΕΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΑΡΝΙ, ΜΟΣΧΑΡΙ, ΜΠΕΙΚΟΝ, ΧΟΙΡΙΝΟ, ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ,ΒΟΔΙΝΟ
ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΒΑΚΑΛΑΟΣ, ΠΕΡΚΑ, ΣΑΡΔΕΛΑ, ΣΟΛΟΜΟΣ, ΣΦΥΡΙΔΑ, ΤΟΝΟΣ, ΛΑΒΡΑΚΙ, ΑΘΕΡΙΝΑ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΓΑΡΙΔΕΣ, ΡΕΓΚΑ, ΓΛΩΣΣΑ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΧΤΑΠΟΔΙ
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙ ΣΟΓΙΑΣ,ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ, ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ ΛΙΓΟ, ΚΕΦΙΡ, ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ ΦΕΤΑ( ΣΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ)
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΒΟΥΤΥΡΑ, ΤΥΡΙΑ, ΠΑΓΩΤΑ
ΛΑΔΙΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΒΑΜΒΑΚΕΛΑΙΟ, ΣΟΥΣΑΜΕΛΑΙΟ
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΑΜΥΓΔΑΛΑ, ΚΑΡΥΔΙΑ, ΤΑΧΙΝΙ, ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ, ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ, ΚΑΣΤΑΝΑ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ:ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ, ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΚΑΣΙΟΥΣ
ΟΣΠΡΙΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΦΑΣΟΛΙΑ, ΦΑΚΕΣ, ΦΑBΑ, ΚΟΥΚΙΑ, ΜΠΙΖΕΛΙΑ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΡΕΒΙΘΙΑ, ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΣΟΛΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΒΡΩΜΗ, ΡΥΖΙ, ΚΟΡΝ ΦΛΕΙΚΣ, ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΣΙΤΑΡΙ, ΨΩΜΙ ΑΣΠΡΟ,ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΣΤΑΡΕΝΙΑ, ΑΛΕΥΡΙ ΑΣΠΡΟ, ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΑΣΠΡΑ
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:ΚΑΡΟΤΟ, ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ, ΜΑΡΟΥΛΙ, ΚΡΕΜΜΥΔΙ, ΜΠΑΜΙΕΣ, ΠΡΑΣΑ, ΑΓΓΟΥΡΙ, ΧΟΡΤΑ, ΜΠΡΟΚΟΛΟ, ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ, ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ, ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ, ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ, ΣΕΛΙΝΟ, ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΛΑΧΑΝΟ, ΝΤΟΜΑΤΕΣ, ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ, ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ, ΠΙΠΕΡΙΕΣ
ΦΡΟΥΤΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΑΝΑΝΑΣ, ΒΕΡΙΚΟΚΑ, ΛΕΜΟΝΙΑ, ΣΥΚΑ, ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ, ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ, ΑΧΛΑΔΙΑ, ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ, ΜΗΛΑ, ΦΡΑΟΥΛΕΣ, ΣΤΑΦΥΛΙΑ, ΡΟΔΙΑ, ΡΟΔΑΚΙΝΑ , ΚΑΡΠΟΥΖΙ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ, ΠΕΠΟΝΙΑ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ, ΜΠΑΝΑΝΕΣ, ΜΑΝΓΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΧΥΜΟΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ
ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ- ΑΡΤΥΜΑΤΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΚΑΝΕΛΑ, ΑΛΑΤΙ, ΚΥΜΙΝΟ, ΜΕΝΤΑ, ΜΕΛΙ, ΠΑΠΡΙΚΑ, ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ, ΘΥΜΑΡΙ, ΔΥΟΣΜΟΣ, ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ, ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ, ΓΑΡΥΦΑΛΟ, ΜΠΑΧΑΡΙ, ΡΙΓΑΝΙ, ΖΕΛΕΔΕΣ, ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ, ΜΕΛΙ, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΖΑΧΑΡΗ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΚΑΠΑΡΗ, ΠΙΠΕΡΙ,, ΞΙΔΙ, ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ, ΠΙΚΛΕΣ, ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ, ΚΕΤΣΑΠ, ΖΕΛΑΤΙΝΗ
ΡΟΦΗΜΑΤΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:ΤΣΑΙ, ΧΑΜΟΜΗΛΙ, ΜΕΝΤΑ, ΘΥΜΑΡΙ, ΛΥΚΙΣΚΟΣ, ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ,ΚΑΦΕΣ, ΚΡΑΣΙ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΛΑΙΤ, ΜΠΙΡΑ, ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΑ ΝΕΡΑ, ΑΠΟΣΤΑΓΜΕΝΑ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ



OMAΔA Β



ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ
ΦΑΚΕΣ- ΦΙΣΤΙΚΙΑ-ΣΟΥΣΑΜΙ: ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ
ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ:ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ
ΣΙΤΑΡΙ :Η ΤΡΟΦΗ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΤΑΙ ΩΣ ΛΙΠΟΣ


ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
ΑΒΓΑ, ΚΡΕΑΣ, ΣΥΚΩΤΙ, ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΚΡΕΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΜΟΣΧΑΡΙ, ΑΡΝΙ, ΣΥΚΩΤΙ, ΒΟΔΙΝΟ, ΚΟΥΝΕΛΙ, ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΧΟΙΡΙΝΟ, ΜΠΕΙΚΟΝ, ΖΑΜΠΟΝ ,ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΠΑΠΙΑ
ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΓΛΩΣΣΑ, ΠΕΡΚΑ, ΣΑΡΔΕΛΑ, ΜΟΥΡΟΥΝΑ, ΒΑΚΑΛΑΟΣ, ΣΟΛΟΜΟΣ, ΣΚΟΥΜΠΡΙ, ΞΙΦΙΑΣ, ΤΟΝΟΣ, ΣΦΥΡΙΔΑ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΑΘΕΡΙΝΑ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΧΤΑΠΟΠΔΙ, ΓΑΡΙΔΕΣ, ΣΟΛΟΜΟΣ ΚΑΠΝΙΣΤΟΣ,ΛΑΒΡΑΚΙ
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΓΑΛΑ2%ΛΙΠΑΡΑ, ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ, ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ, ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ, ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ, ΚΕΦΙΡ, ΚΙΤΡΙΝΑ ΑΣΠΡΑ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΑ, ΤΥΡΟΓΑΛΟ, ΒΟΥΤΥΡΟ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΠΑΓΩΤΑ, ΡΟΚΦΟΡ
ΛΑΔΙΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΜΟΥΡΟΥΝΕΛΑΙΟ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΚΑΛΑΜΠΟΚΕΛΑΙΟ, ΣΟΥΣΑΜΕΛΑΙΟ, ΦΙΣΤΙΚΕΛΑΙΟ, ΗΛΙΕΛΑΙΟ
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΑΜΥΓΔΑΛΑ, ΚΑΡΥΔΙΑ, ,ΚΑΣΤΑΝΑ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ:ΤΑΧΙΝΙ, ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ, ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ,ΚΑΣΙΟΥΣ,ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ, ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟΙ
ΟΣΠΡΙΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΚΟΥΚΙΑ, ΦΑΒΑ, ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ:ΡΕΒΙΘΙΑ, ΦΑΣΟΛΙΑ, ΦΑΚΕΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΡΥΖΙ, ΡΥΖΟΓΚΟΦΡΕΤΕΣ, ΚΟΥΑΚΕΡ,ΠΙΤΟΥΡΑ ΒΡΩΜΗΣ,ΡΥΖΑΛΕΥΡΟ, ΑΛΕΥΡΙ ΒΡΩΜΗΣ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΚΡΙΘΑΡΙ, ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ, ΣΙΤΑΡΙ, ΨΩΜΙΑ ΟΛΙΚΗΣ, ΠΟΛΥΣΠΟΡΑ, ΑΣΠΡΑ, ΑΛΕΥΡΙ, ΛΑΖΑΝΙΑ, ΖΥΜΑΡΙΚΑ,ΠΛΙΓΟΥΡΙ ,ΨΩΜΙ ΣΙΚΑΛΗΣ, ΣΙΚΑΛΗ
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:ΜΑΡΟΥΛΙ, ΣΠΑΝΑΚΙ, ΜΠΑΜΙΕΣ, ΜΠΡΟΚΟΛΟ, ΣΚΟΡΔΟ, ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ,ΧΟΡΤΑ, ΑΓΓΟΥΡΙ, ΚΑΡΟΤΟ, ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ, ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ, ΡΟΚΑ ,ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ, ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ,ΛΑΧΑΝΟ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ , ΝΤΟΜΑΤΑ, ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ,ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ
ΦΡΟΥΤΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ, ΣΥΚΑ, ΑΝΑΝΑΣ, ΒΕΡΙΚΟΚΑ, , ΣΤΑΦΥΛΙΑ, ΜΗΛΟ, ΜΑΝΓΚΟ, ΚΑΡΠΟΥΖΙ, ΚΕΡΑΣΙΑ, ΡΟΔΑΚΙΝΑ, ΠΕΠΟΝΙΑ ,ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ,ΦΡΑΟΥΛΕΣ, ΧΥΜΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΙΝΔΙΚΗ ΚΑΡΥΔΑ, ΡΟΔΙ, ΜΠΑΝΑΝΑ ,ΛΩΤΟΣ
ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ- ΑΡΤΥΜΑΤΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΚΑΡΙ, ΠΑΠΡΙΚΑ, ΜΕΝΤΑ, ΜΕΛΙ, ΖΑΧΑΡΗ, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΓΑΡΙΦΑΛΟ, ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ, ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ, ΖΕΛΕ ,ΒΑΝΙΛΙΑ, ΞΙΔΙ, ΚΑΠΑΡΗ, ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΚΑΝΕΛΑ, ΠΙΠΕΡΙ, ΖΕΛΑΤΙΝΗ,ΚΟΡΝΦΛΑΟΥΡ, ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ, ΚΕΤΣΑΠ
ΡΟΦΗΜΑΤΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:ΜΕΝΤΑ, ΔΥΟΣΜΟΣ, ΧΑΜΟΜΗΛΙ, ΤΣΑΙ, ΘΥΜΑΡΙ, ΚΡΑΣΙ, ΜΠΙΡΑ, ΚΑΦΕΣ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΑΛΟΗ, ΤΙΛΙΟ, ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ, ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ,ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΝΕΡΟ



OMAΔA AΒ



ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ
ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ-ΦΑΣΟΛΙΑ:ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΥΠΟΓΛΥΚΕΜΙΑ
ΣΙΤΑΡΙ- ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ: Η ΤΡΟΦΗ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΤΑΙ ΩΣ ΛΙΠΟΣ


ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ, ΦΥΚΙΑ, ΑΛΚΑΛΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ, ΑΝΑΝΑΣ, ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΚΡΕΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΑΡΝΙ, ΚΟΥΝΕΛΙ, ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: : ΧΟΙΡΙΝΟ, ΜΠΕΙΚΟΝ, ΖΑΜΠΟΝ ,ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΠΑΠΙΑ ,ΜΟΣΧΑΡΙ, ΣΥΚΩΤΙ, ΒΟΔΙΝΟ
ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΠΕΡΚΑ, ΣΑΡΔΕΛΑ, ΜΟΥΡΟΥΝΑ, ΒΑΚΑΛΑΟΣ, ΣΟΛΟΜΟΣ, ΣΚΟΥΜΠΡΙ, ΞΙΦΙΑΣ, ΤΟΝΟΣ, ΣΦΥΡΙΔΑ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΑΘΕΡΙΝΑ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΣΟΛΟΜΟΣ ΚΑΠΝΙΣΤΟΣ,ΛΑΒΡΑΚΙ, ΓΑΡΙΔΕΣ, ΓΛΩΣΣΑ, ΧΤΑΠΟΔΙ
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΓΑΛΑ2%ΛΙΠΑΡΑ, ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ, ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ, ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ, ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ, ΚΕΦΙΡ, ΚΙΤΡΙΝΑ ΑΣΠΡΑ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΑ, ΤΥΡΟΓΑΛΟ, ΒΟΥΤΥΡΟ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΠΑΓΩΤΑ, ΡΟΚΦΟΡ, ΓΑΛΑ ΠΛΗΡΕΣ, ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ,ΜΠΡΙ
ΛΑΔΙΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΜΟΥΡΟΥΝΕΛΑΙΟ, ΦΙΣΤΙΚΕΛΑΙΟ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΚΑΛΑΜΠΟΚΕΛΑΙΟ, ΣΟΥΣΑΜΕΛΑΙΟ, ΗΛΙΕΛΑΙΟ
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΑΜΥΓΔΑΛΑ, ΚΑΡΥΔΙΑ, ,ΚΑΣΤΑΝΑ, ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ,ΚΑΣΙΟΥΣ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ:ΤΑΧΙΝΙ, ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ, ΦΙΣΤΙΚΙΑ,ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟΙ,ΣΟΥΣΑΜΙ
ΟΣΠΡΙΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΚΟΥΚΙΑ, ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ, ΦΑΚΕΣ,ΜΠΙΖΕΛΙΑ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ:ΡΕΒΙΘΙΑ, ΦΑΣΟΛΙΑ, ΦΑΒΑ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:ΡΥΖΙ, ΡΥΖΟΓΚΟΦΡΕΤΕΣ, ΚΟΥΑΚΕΡ,ΠΙΤΟΥΡΑ ΒΡΩΜΗΣ,ΡΥΖΑΛΕΥΡΟ, ΑΛΕΥΡΙ ΒΡΩΜΗΣ ,ΒΡΩΜΗ, ΚΡΙΘΑΡΙ, ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ, ΣΙΤΑΡΙ, ΨΩΜΙΑ ΟΛΙΚΗΣ, ΠΟΛΥΣΠΟΡΑ, ΑΣΠΡΑ, ΑΛΕΥΡΙ, ΛΑΖΑΝΙΑ, ΖΥΜΑΡΙΚΑ,ΠΛΙΓΟΥΡΙ ,ΨΩΜΙ ΣΙΚΑΛΗΣ, ΣΙΚΑΛΗ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ,ΚΟΡΝΦΛΕΙΚΣ
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:ΜΑΡΟΥΛΙ, ΣΠΑΝΑΚΙ, ΜΠΑΜΙΕΣ, ΜΠΡΟΚΟΛΟ, ΣΠΑΝΑΚΙ, ΣΚΟΡΔΟ, ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ,ΧΟΡΤΑ, ΑΓΓΟΥΡΙ, ΚΑΡΟΤΟ, ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ, ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ, ΡΟΚΑ ,ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ, ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ,ΛΑΧΑΝΟ, ΝΤΟΜΑΤΑ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ , ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ,ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ, ΠΙΠΕΡΙΕΣ
ΦΡΟΥΤΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ, ΣΥΚΑ, ΑΝΑΝΑΣ, ΒΕΡΙΚΟΚΑ, , ΣΤΑΦΥΛΙΑ, ΜΗΛΟ, ΚΑΡΠΟΥΖΙ, ΚΕΡΑΣΙΑ, ΡΟΔΑΚΙΝΑ, ΠΕΠΟΝΙΑ ,ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ, ΦΡΑΟΥΛΕΣ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΙΝΔΙΚΗ ΚΑΡΥΔΑ, ΡΟΔΙ, ΜΠΑΝΑΝΑ ,ΛΩΤΟΣ, ΧΥΜΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ , ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ, ΜΑΝΓΚΟ
ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ- ΑΡΤΥΜΑΤΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΚΑΡΙ, ΠΑΠΡΙΚΑ, ΜΕΝΤΑ, ΚΑΝΕΛΑ, ΜΕΛΙ, ΖΑΧΑΡΗ, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΓΑΡΙΦΑΛΟ, ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ, ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ, ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ, ΖΕΛΕ ,ΒΑΝΙΛΙΑ, ΚΑΠΑΡΗ, ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΠΙΠΕΡΙ, ΖΕΛΑΤΙΝΗ,ΚΟΡΝΦΛΑΟΥΡ, ΚΕΤΣΑΠ, ΞΙΔΙ,ΠΙΚΛΕΣ, ΜΠΑΧΑΡΗ, ΚΑΠΑΡΗ
ΡΟΦΗΜΑΤΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: ΜΕΝΤΑ, ΔΥΟΣΜΟΣ, ΧΑΜΟΜΗΛΙ, ΘΥΜΑΡΙ, ΚΡΑΣΙ, ΜΠΙΡΑ, ΚΑΦΕΣ, ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΝΕΡΟ
ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΑΛΟΗ, ΤΙΛΙΟ, ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ, ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ , ΤΣΑΙ
ΟΙΣΟΦΑΓΙΤΙΔΑ
image
• ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ
• ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΥΓΡΗ ΜΟΡΦΗ
• ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΑ Ή ΚΡΥΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
• ΕΡΕΘΙΣΜΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΧΥΜΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
• ΟΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΔΙΕΓΕΙΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΓΑΣΤΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟ ΤΟΝΟ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΚΟΥ ΣΦΙΓΚΤΗΡΑ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΤΟΝΟ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΚΟΥ ΣΦΙΓΚΤΗΡΑ:
- ΣΟΚΟΛΑΤΑ
- ΛΙΠΑΡΑ
- ΝΙΚΟΤΙΝΗ
- ΑΛΚΟΟΛ
- ΚΑΦΕΣ (ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΑ ΓΑΣΤΡΙΚΑ ΟΞΕΑ)
• ΛΗΨΗ ΑΝΤΙΟΞΙΝΩΝ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ
ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ
image
Η οστεοπόρωση αποτελεί τη συνηθέστερη μεταβολική νόσο των οστών στη σύγχρονη εποχή μας, ιδίως στο Δυτικό κόσμο. Η οστεοπόρωση έχει χαρακτηριστεί ως σιωπηρή νόσος, καθώς δεν εκδηλώνεται με κάποια συμπτώματα και έτσι, ο ασθενής συνήθως φτάνει στο γιατρό όταν η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και έχει ήδη υποστεί το πρώτο κάταγμα.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ;
Η οστεοπόρωση είναι μια μεταβολική νόσος, η οποία προκαλείται όταν με την πάροδο του χρόνου τα οστά χάνουν την πυκνότητά τους. Το οστό αποτελείται από ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Παράλληλα, περιέχει κολλαγόνο (πρωτεΐνη), που σχηματίζει το δομικό του πλαίσιο. Με την πάροδο του χρόνου χάνει την ελαστικότητα και την αντοχή του. Η απώλεια μετάλλων (ασβέστιο, μαγνήσιο) από το περιεχόμενο του οστού οδηγεί στην απώλεια οστικής πυκνότητας. Αυτό έχει ως απόρροια την πρόκληση καταγμάτων που είναι και το βασικό σύμπτωμα της νόσου. Τα κατάγματα αυτά μπορούν να προκληθούν πολύ εύκολα από απλές καθημερινές κινήσεις και εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αν και είναι συχνότερα στην σπονδυλική στήλη, στον καρπό και στο ισχίο. Η οστεοπόρωση εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Η θεραπεία εξαρτάται από τον κίνδυνο που διατρέχει κάποιος να υποστεί κάταγμα και ξεκινά με απλές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες (διατροφή, άσκηση, κάπνισμα).
Ποια είναι τα αίτια της οστεοπόρωσης
Η οστεοπόρωση μπορεί να αποτελεί απόρροια αυτοάνοσου νοσήματος (ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, πολλαπλή σκλήρυνση), διαταραχών γαστρεντερικού συστήματος (κοιλιοκάκη, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου), καρκίνου (του μαστού ή του προστάτη), νόσων του αίματος (πολλαπλούν μυέλωμα, λέμφωμα), νευρολογικών νόσων (πάρκινσον, εγκεφαλικό επεισόδιο), ψυχολογικών διαταραχών (ανορεξία, βουλιμία, κατάθλιψη), ενδοκρινικών διαταραχών (διαβήτης, διαταραχές θυρεοειδούς, αμηνόρροια, πρόωρη εμμηνόπαυση, χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες), άλλων παθήσεων όπως ο HIV, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η ηπατοπάθεια και καταστάσεων όπως η μεταμόσχευση, η διατροφή φτωχή σε βιταμίνες κ.ά. Άλλοι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση της νόσου είναι η ηλικία του ασθενή, το φύλο του (εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες), το οικογενειακό ιστορικό, η σωματική διάπλαση του ατόμου (οι πολύ αδύνατοι άνθρωποι τείνουν να κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν), το κάπνισμα και η καθιστική ζωή.
Παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση- Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν και τελικά καθορίζουν την εμφάνισή της, μεταξύ των οποίων είναι η ηλικία, η φυλή, οι διατροφικές συνήθειες, ο τρόπος ζωής και οι φαρμακευτικές αγωγές που λαμβάνει κανείς.
• η ηλικία είναι εξίσου καθοριστική, καθώς η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος οστεοπόρωση αυξάνεται μετά την ηλικία των 50 και, στις γυναίκες, μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης,
• η καταγωγή επηρεάζει, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι η νόσος χτυπά συχνότερα τη λευκή φυλή,
• το οικογενειακό ιστορικό,
• το ιστορικό προηγούμενων καταγμάτων,
• το ύψος και το βάρος του ατόμου,
• οι ορμονικές διαταραχές (πρόωρη εμμηνόπαυση ή αμηνόρροια),
• τα προβλήματα θυρεοειδούς,
• η οι διατροφικές διαταραχές (ανορεξία, βουλιμία),
• χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου,
• το κάπνισμα,
• η έλλειψη άσκησης,
• η κατανάλωση αλκοόλ,
• ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές (κορτιζόνη),
• προϋπάρχουσες παθήσεις (π.χ. ηπατοπάθειες, καρκίνος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, πολλαπλούν μυέλωμα κ.ά.).
Πρόληψη της οστεοπόρωσης
• να λαμβάνετε καθημερινά αρκετή ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης D (μέσω της διατροφής ή μέσω συμπληρωμάτων),
• να γυμνάζεστε τακτικά,
• να περπατάτε,
• να αποφεύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ,
• να διατηρείτε φυσιολογικά επίπεδα του βάρους σας,
• να ρυθμίζετε την ανεπάρκεια οιστρογόνων αν έχετε πρόωρη εμμηνόπαυση (με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας).
Η ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΕΙΝΑΙ:
image
Πρακτικά η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ασβεστίου μέσω γάλατος και γαλακτοκομικών που είναι απαραίτητη για παιδία, εφήβους κι ενήλικες είναι η εξής:
image
Ισοδύναμα μερίδας: 1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα (240ml) = 1 γιαούρτι (200g) = 30 γρ. τυρί
1 ποτήρι γάλα παρέχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου στον οργανισμό με:

• 30γρ. παρμεζάνα, γραβιέρα
• 40γρ. Gouda, Edam, κεφαλοτύρι
• 70γρ. τυρί φέτα
• 2,5 φλιτζάνια μπρόκολο, βρασμένο
• 2 φλιτζάνια βρασμένα όσπρια φασόλια
• 120γρ. αμύγδαλα
• 7 φλιτζάνια βρασμένο σπανάκι

Tροφές πλούσιες σε ασβέστιο
image
Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο για φυτοφάγους
image
Για να γίνει καλύτερη η απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό χρειάζεται να:
•Προσλαμβάνετε επαρκή ποσότητα βιταμίνης D. Το γάλα που είναι ενισχυμένο σε βιταμίνη D και τα δημητριακά του πρωινού, καθώς και η έκθεση του δέρματος στο φως του ήλιου αρκετές φορές την εβδομάδα αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης D. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D, είναι  τα παχιά ψάρια (ρέγκα, σκουμπρί, σολομός, σαρδέλα και τόνος), το συκώτι, ο κρόκος του αυγού, το βούτυρο, το τυρί κλπ.
•Καταναλώνετε γάλα ή αλλά γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν λακτόζη, εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα δυσανεξίας στη λακτόζη. Η λακτόζη βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου.
•Αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη φωσφόρου, ο οποίος μπορεί να παρεμποδίσει την απορρόφηση του ασβεστίου, παρόλο που βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και, ταυτόχρονα, μειώνει την αποβολή του από τον οργανισμό με τα ούρα. Τροφές πλούσιες σε φώσφορο είναι ορισμένα είδη τυριού, αλλά κυρίως τα ψάρια, το μοσχάρι, το χοιρινό, οι αγκινάρες και τα μανιτάρια, τα οποία συστήνεται να μην συνδυάζουμε με τις πηγές ασβεστίου.
•Περιορίσετε την κατανάλωση κρέατος.Η κατανάλωση πρωτεϊνών με μέτρο αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου, λόγω σχηματισμού εύκολα απορροφήσιμων αλάτων του με τα αμινοξέα λυσίνη και αργινίνη. Οι μεγάλες ποσότητες, όμως, πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης (π.χ. κρέας) συντελούν στην αυξημένη αποβολή του ασβεστίου με τα ούρα.
•Περιορίσετε την κατανάλωση αλατιού στα 2-4g ημερησίως, καθότι δίαιτα υψηλή σε αλάτι εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου.
•Αυξήσετε την κατανάλωση ασβεστίου, εάν η δίαιτά σας είναι υψηλή σε οξαλικά (π.χ. σπανάκι και άλλα πράσινα λαχανικά), φυτικά οξέα (π.χ. σιτηρά και ολόκληρα όσπρια) ή φυτικές ίνες, τα οποία όλα αναστέλλουν την απορρόφηση του ασβεστίου, πχ. να αποφεύγεται ο συνδυασμός κακάο με γάλα, γιατί μειώνεται η απορρόφηση του ασβεστίου του γάλακτος από τον οργανισμό.
•Αυξήσετε την πρόσληψη ασβεστίου εάν χρησιμοποιείτε κορτικοστεροειδή ή αντιεπιληπτικά φάρμακα τα οποία ελαττώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου.
•Αποφύγετε το κάπνισμα,
•Αποφύγετετην κατανάλωση περισσότερων από ένα ή δυο αλκοολούχων ποτών την ημέρα ή την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης τα οποία αυξάνουν την απώλεια οστικής μάζας.
•Και παράγοντες που επηρεάζουν την απορρόφηση ασβεστίου είναι, το στρες, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η πρόοδος της ηλικίας.
Επομένως υπάρχει πρόληψη της οστεοπόρωσης μέσω της διατροφής
Συμπερασματικά, αυτό που κατανοούμε είναι ότι η οστεοπόρωση είναι ένα μεταβολικό νόσημα των οστών το οποίο πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η καλύτερη θεραπεία της οστεοπόρωσης είναι η πρόληψη.
Ένα από τα πιο καλά προληπτικά μέτρα, είναι η επαρκής λήψη ασβεστίου, κατά την παιδική ηλικία. Οι πιο πλούσιες πηγές ασβεστίου είναι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η σόγια, τα μπρόκολα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι σαρδέλες(όταν τρώγονται μαζί με τα κόκαλα) και ο σολομός κονσέρβα.
Ουρικό οξύ: Τι είναι και πόσο μας απειλεί
image

image
Δεν είναι λίγοι όσοι κάποια στιγμή στη ζωή τους θα εμφανίσουν αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος, μια κατάσταση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.
Η διαφοροποίηση της διατροφής μας ορισμένες φορές, όταν μάλιστα εμπλουτίζεται με διάφορα κρεατικά και εδέσματα μπορεί μεταξύ άλλων να αυξήσει μία ουσία στο αίμα μας: το ουρικό οξύ.
Το ουρικό οξύ είναι προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών, δηλαδή των πρωτεϊνών στον πυρήνα των ανθρώπινων κυττάρων, και φυσιολογικά κυκλοφορεί στο αίμα. Το ουρικό οξύ υπό φυσιολογικές συνθήκες αποβάλλεται από τον οργανισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως ο μηχανισμός αποβολής του ουρικού οξέος δε λειτουργεί σωστά με αποτέλεσμα τα επίπεδά του στο αίμα να αυξάνονται. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως υπερουριχαιμία. Η υπερουριχαιμία είναι παθολογική πρόδρομος κατάσταση της ουρικής αρθρίτιδας και ευθύνεται για το 5-10% των ουρολίθων.
Οι φυσιολογικές τιμές του ουρικού οξέος στο αίμα κυμαίνονται:
image
Επειδή δε το ουρικό είναι δυσδιάλυτο στο νερό, η υπερουριχαιμία έχει ως αποτέλεσμα να εναποτίθενται κρύσταλλοι ουρικού νατρίου σε διάφορα σημεία του σώματος και κυρίως στις αρθρώσεις (ουρική αρθρίτιδα ή ποδάγρα) αλλά και σε διάφορα όργανα, όπως στα νεφρά, όπου προκαλούνται νεφρικές βλάβες. Η ουρική αρθρίτιδα, σε οξεία ή χρόνια μορφή, εμφανίζεται μετά την ηλικία των 35 ετών και προσβάλει κυρίως τους άνδρες. Χαρακτηρίζεται από ξαφνικό και οξύ πόνο που συνήθως εντοπίζεται στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπερουριχαιμία δεν οδηγεί πάντα σε ουρική αρθρίτιδα, ενώ η υπερουριχαιμία πάντα προηγείται της ουρικής αρθρίτιδας.
Στους κάτωθι πίνακες φαίνονται τα τρόφιμα ομαδοποιημένα ανάλογα με το περιεχόμενο τους σε πουρίνες.
image
image
Γενικές συμβουλές
Για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπερουριχαιμίας και την πρόληψη των προαναφερθέντων παθολογικών καταστάσεων συνίστανται:
• Η απώλεια βάρους, εφ’ όσον είναι επιθυμητό από το γιατρό ή το διαιτολόγο.
• Η πρόσληψη γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά.
• Η τήρηση δίαιτας χαμηλή σε πουρίνες, ύστερα από εντολή γιατρού και σε συνεργασία με το διαιτολόγο.
• Η αποφυγή κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και ιδιαίτερα μπύρας και λικέρ. Αντίθετα επιτρέπεται η λήψη 1-2 ποτήρια κρασιού την ημέρα.
• Η κατανάλωση πολλών υγρών (νερό, χυμοί) κατά τη διάρκεια της ημέρας για την αποβολή του ουρικού οξέος με τα ούρα.
ΠΑΙΔΙΚΗ- ΕΦΗΒΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
image
image
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ:
• ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΙ ΟΧΙ ΕΤΟΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ( ΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΚΑ).
• ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ( ΚΑΘΕ ΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΙΟΝ ΜΙΑ ΠΗΡΟΥΝΙΑ Ή ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΤΡΩΓΕ).
• ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΙΠΑΡΑ.
• ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΙ ΟΧΙ ΕΤΟΙΜΟΥΣ ΧΥΜΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ.
• ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΑΛΑΤΙ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ.
• ΤΑ ΚΡΕΑΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΧΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΕΤΣΑ.
• ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΗΓΑΝΙΤΑ ( ΚΡΕΑΤΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΨΑΡΙΑ)
• ΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ Ή ΚΙΜΑ ΚΙ ΟΧΙ ΜΕ ΚΡΕΜΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ( ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ)
• ΟΤΙ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΑ ΥΛΙΚΑ ( Π.Χ. ΚΡΕΑΣ ΜΕ ΣΑΛΑΤΑ Ή ΑΜΥΛΟΥΧΑ ΜΕ ΣΑΛΑΤΑ, ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΠΟΛΥΠΛΟΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ)
• ΤΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΜΕ ΠΙΤΑ, ΚΑΛΑΜΑΚΙ( ΟΧΙ ΓΥΡΟ), ΝΤΟΜΑΤΑ Ή ΜΑΡΟΥΛΙ ΧΩΡΙΣ ΣΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ.
• ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΡΑΣΤΕΣ, ΨΗΤΕΣ Ή ΠΟΥΡΕ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΑ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ.
• ΟΧΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΓΛΥΚΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ( 1 ΦΕΤΑ ΚΕΪΚ,Ή 1 ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙ,Ή ΜΙΑ ΦΕΤΑ ΨΩΜΙ ΜΕ ΜΕΛΙ Ή ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ Ή ΤΑΧΙΝΙ Ή ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΡΟΥΣΑΝ Ή 1 ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ).
• ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΑ ΣΝΑΚ ( ΓΑΡΙΔΑΚΙΑ, ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ )
• ΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ,ΔΥΟ ΜΠΑΛΕΣ Ή ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΧΩΝΑΚΙ Ή ΚΥΠΕΛΛΑΚΙ.
• ΟΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΑΤΟΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
• ΠΙΝΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ( ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΥΠΟΥ ΚΟΛΑ, ΣΟΔΑ, ΓΚΑΖΟΖΑ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΔΑ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ.)
• ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ Ή ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΕΤΟΙΜΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ Ή ΣΝΑΚ Ή ΓΛΥΚΩΝ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ.
• ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΑΝ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΑΣ.
• ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΘΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.
• ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Ή ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ Ή ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΑ ( ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΕΒΟΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ Ή ΝΑ ΓΥΜΝΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΠΙΛΩΤΗ.
• ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΑΣ.
• ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΞΥΠΝΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΡΩΜΕ. Ο ΣΩΣΤΟΣ ΥΠΝΟΣ ΕΙΝΑΙ 7 ΜΕ 8 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ.
• ΔΕΝ ΤΡΩΩ ΠΟΤΕ ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ, ΑΓΧΩΜΕΝΟΣ, ΑΝΗΣΥΧΟΣ. ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΘΕΛΕΙ ΗΡΕΜΙΑ.
• ΔΕΝ ΤΡΩΩ ΠΟΤΕ ΟΡΘΙΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ.
• ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΟΛΟΓΩ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΒΑΖΩ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΟΥ ΤΗ ΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ.

ΕΥΝΟΕΙ ΤΙΣ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ- ΒΛΑΠΤΕΙ

ΩΦΕΛΕΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 66% ΝΕΡΟ. ΧΗΜΙΚΑ ΣΕ 1 ΜΟΡΙΟ ΝΕΡΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ 2 ΑΤΟΜΑ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΜΕ 1 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ ΚΑΙ 1 ΑΤΟΜΟ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΜΕ 8 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ. ΟΙ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΙΟΝΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΟΞΕΑ, ΕΝΩ ΟΙ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΛΑΤΤΩΝΟΥΝ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΙΟΝΤΑ ΥΔΡΟΞΥΛΙΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΛΚΑΛΙΚΕΣ. ΤΑ ΙΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ «ΚΛΕΒΟΥΝ» ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΟΡΙΑ. ΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΤΑΣΗ, ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΟΞΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ.

Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΥΨΗΛΗΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΟΥ, ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΩΡΗ ΓΗΡΑΝΣΗ, ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ.

ΕΝΝΟΙΑ pH

Η ΟΞΥΤΗΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΚΛΙΜΑΚΑ pH , Η ΟΠΟΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 0 ( ΟΞΙΝΟ) ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΤΟ 14 ( ΑΛΚΑΛΙΚΟ. ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 7. ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΧΕΙ ΣΥΝΗΘΩΣ 7 ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΙΣΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΙΟΝΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΥΔΡΟΞΥΛΙΟΥ. ΤΡΟΦΕΣ, ΟΥΣΙΕΣ Ή ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΜΕ pH ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΤΟΥ 7 ΕΙΝΑΙ ΟΞΙΝΕΣ, ΕΧΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΥΨΗΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ, ΕΝΩ ΜΕ pH ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΤΟΥ 7 ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΙΟΝΤΑ ΥΔΡΟΞΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΚΑΛΙΚΕΣ. ΕΠΕΙΔΗ Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΟΥ pH ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΑΡΙΘΜΙΚΗ , Η ΑΛΛΑΓΗ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΟΝΑΔΑΣ pH ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΙΟΝΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ.

ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ pH ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΟΥΔΕΤΕΡΟ pH. ΟΤΑΝ ΤΡΩΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΟΞΙΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΕΙ ΤΙΣ ΦΘΟΡΕΣ ΤΟΥ.

Αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Τροφές με σίδηρο. Ο ρόλος της βιταμίνης C
Η διάγνωση της σιδηροπενικής αναιμίας γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις και, σε περίπτωση ανεπαρκούς εντοπισμού του αίτιου, συμπληρώνονται από έλεγχο κοπράνων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η αιτία είναι η εντερική αιμορραγία. image
Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνετε είναι:
• O σίδηρος ορού,
• Η φερριτίνη ορού,
• Γενική αίματος
• Και η σιδηροδεσμευτική ικανότητα.
Αυτές οι εξετάσεις αφορούν την διάγνωση της σιδηροπενικής αναιμίας και την παρακολούθηση της θεραπείας. Για να κάνετε αυτές τις εξετάσεις πρέπει να τηρήσετε 10-12 ώρες νηστείας, πριν την αιμοληψία.
Τι είναι η φερριτίνη;
Είναι η αποθήκη του σιδήρου στο μυελό των οστών.
Αν κάποια στιγμή της ζωής μας, ο σίδηρος που παίρνουμε από τις τροφές δεν επαρκεί τότε:
Αρχικά τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης θα είναι κανονικά. Το σώμα μας θα χρησιμοποιήσει μέρος του αποθηκευμένου σιδήρου. Σ' αυτό το στάδιο δεν υπάρχει κανένα προφανές σύμπτωμα.
Κατόπιν η αιμοσφαιρίνη και η φερριτίνη πέφτουν σε χαμηλά επίπεδα. Το ίδιο και ο αιματοκρίτης μας.
Έχω χαμηλό αιματοκρίτη. Οι εξετάσεις μόνο σιδήρου αρκούν;
Η απάντηση είναι πως όχι. Αιματοκρίτης κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα, δεν σημαίνει απαραίτητα έλλειψη σιδήρου. Υπάρχουν πολλές καταστάσεις ασθένειες, που έχουν σαν σύμπτωμα την πτώση του αιματοκρίτη. Ο γιατρός μετά από την κλινική εξέταση θα συστήσει τις απαραίτητες για μας εξετάσεις, όπως:
• Έλεγχος θυρεοειδούς (Τ3, Τ4, TSH )
• Anti DNA
• ΔΕΚ
• Βιταμίνη Β12
• Φυλλικό οξύ
• Αιμοσφαιρίνη κοπράνων
• Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης
• ΤΚΕ
Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τη νόσο;
Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η ανακάλυψη του αιτίου που έχει προκαλέσει τη σιδηροπενική αναιμία. Το συνηθέστερο σφάλμα που γίνετε είναι η χορήγηση σιδήρου χωρίς να έχει διερευνηθεί η αιτία της αναιμίας . Ο οικογενειακός σας Ιατρός είναι αυτός που θα σας κατευθύνει ανάλογα με το ιστορικό σας και τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις ( αιματολογικές , γαστροσκόπηση , κολονοσκόπηση κ.α. ) . Ακολούθως και στις πιο πολλές περιπτώσεις είναι αρκετή η αύξηση του σιδήρου της διατροφής με την κατάλληλη επιλογή των τροφών. Επίσης, κατά την εγκυμοσύνη χορηγούνται πάντα σκευάσματα σιδήρου, εφόσον η διατροφή δεν επαρκεί συνήθως για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.
Ποιες είναι οι ανάγκες του οργανισμού σε σίδηρο;
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου είναι 10mg ανά ημέρα για τον ενήλικα άνδρα και 15mg ανά ημέρα για τις ενήλικες γυναίκες. Το σώμα του ανθρώπου περιέχει περίπου 2-4gr.σιδήρου. Η ποσότητα του σιδήρου που χρειάζεται στον ανθρώπινο οργανισμό σχετίζεται με το βάρος την ηλικία, το φύλο, με την πιθανότητα εγκυμοσύνης και την ανάπτυξη του οργανισμού. Βάση αυτών των παραμέτρων που καθορίζουν τις απαιτήσεις του οργανισμού σε σίδηρο πρέπει να δοθεί και η διαιτητική οδηγία. Αν και ο σίδηρος υπάρχει σε πάρα πολλές τροφές, η περιεκτικότητά του στην διατροφή υπολογίζεται ότι δεν υπερβαίνει τα 5 με 7mg για κάθε 1000 θερμίδες.
• Για νεογέννητα έως 6 μηνών : 10 mg καθημ.
• Παιδιά από 6 μηνών - 4 χρονών : 15 mg καθημ.
• Γυναίκες από 11 - 50 χρόνων: 18 mg καθημ.
• Γυναίκες πάνω από 50 χρόνων: 10 mg καθημ.
• Έγκυες γυναίκες: 30-60 mg καθημ.
• Άνδρες από 10 - 18 χρόνων: 18 mg καθημ.
• Άνδρες πάνω από 19 χρόνων: 10 mg καθημ.
Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο;
Μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο έχει το κρέας ειδικά το κόκκινο, τα ψάρια και τα πουλερικά. Σε αυτά τα τρόφιμα το μεγαλύτερο ποσοστό (50-60%) του σιδήρου είναι σχετικά εύκολα απορροφήσιμο. Ο Σίδηρος επίσης υπάρχει και στις φυτικές τροφές όπως σε διάφορα φρούτα, σε λαχανικά και ιδιαίτερα αυτά που είναι πράσινα και φυλλώδη και στα δημητριακά. Στα φυτικά προϊόντα όμως ο σίδηρος είναι σε μορφή μη απορροφήσιμη ή απορροφάται αλλά σε μικρό ποσοστό και η ποιότητα του δεν είναι σχετικά καλή.
Διάφοροι παράγοντες παρεμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου φυτικής προέλευσης όπως για παράδειγμα οι πολυφαινόλες, συμπεριλαμβανομένης και της τανίνης που βρίσκεται στο τσάι, του οξαλικού οξέος που βρίσκεται στο σπανάκι, στην σοκολάτα και στο τσάι, του EDTA το οποίο είναι ένα συντηρητικό τροφίμων(βοηθητικοί παράγοντες επεξεργασίας και σταθερότητας γαλακτώματα) κλπ.
Διατροφικοί παράγοντες που βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου είναι η Βιταμίνη C και το κιτρικό οξύ αλλά και υδατάνθρακες όπως η φρουκτόζη και η σορβιτόλη. Επίσης το κόκκινο κρέας με τα ψάρια και τα πουλερικά όταν καταναλώνονται ταυτόχρονα με τις φυτικές τροφές που περιέχουν σίδηρο βοηθούν στην απορρόφηση του. Άλλοι παράγοντες που συντελούν σημαντικά στην απορροφησιμότητα του σιδήρου είναι το Φυλλικό οξύ με κύρια πηγή τα σκούρα και πράσινα λαχανικά και η βιταμίνη Β12 που περιέχεται στο γιαούρτι, στο κρέας κ.λ.π.
Ανεπάρκεια σιδήρου
Προκαλεί την σιδηροπενική αναιμία και τα συμπτώματα της που είναι κυρίως η εύκολη σωματική και η πνευματική κόπωση, το χλόμιασμα, η ταχυκαρδία, η ανεξήγητη δυσκολία στην αναπνοή όταν καταβάλλεται σωματική προσπάθεια ενώ σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα.
ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΙΔΗΡΟΥ
• Το συκώτι
• Το κόκκινο κρέας και κυρίως το μοσχάρι
• Τα ψάρια
• Τα πουλερικά
• Τα Θαλασσινά
• Ξηροί καρποί
• Τα Αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, βερίκοκα και δαμάσκηνα)
• Το αυγό
• Οι φακές
• Τα φασόλια
• Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο)
• Το μαύρο ψωμί
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και από τα διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα (χάπια ή διαλύματα σιδήρου).
Η βιταμίνη C βρίσκεται επίσης σε:
• Μπρόκολο
• Γκρέιπ φρουτ
• Ακτινίδια
• Φυλλώδη πράσινα
• Μάνγκο
• Πεπόνια
• Πορτοκάλια
• Πιπεριές
• Φράουλες
• Ντομάτες
image
Άλλες τροφές που περιέχουν σίδηρο είναι:
• 1 φέτα λευκού ψωμιού 0,9 mg σιδήρου.
• 1 κούπα σπαγγέτι 2,0 mg σιδήρου.
• 1 κούπα δημητριακά 18,0 mg σιδήρου.
• 1 κούπα βρασμένο μπρόκολο 0,7 mg σιδήρου.
• Φρέσκες πατάτες μαγειρεμένες την φλούδα τους
• 1 φέτα πεπόνι 4,0 mg σιδήρου.
• Συκώτι (μοσχαρίσιο ή από κοτόπουλο) 8-25 mg σιδήρου
• 1 μερίδα χοιρινό ή αρνί 2-3 mg σιδήρου
• Μια κουταλιά της σούπας μέλι περιέχει 0,1 mg σιδήρου.
image
ΦΥΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΙΔΗΡΟΥ
Αν είστε χορτοφάγος δεν είναι ανάγκη να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, απλώς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να σας δώσει το κατάλληλο συμπλήρωμα σιδήρου. Οι καλύτερες φυτικές πηγές σιδήρου είναι το πικροράδικο, το λυκοτρίβολο, η φυσαλίδα, η στελλάρια και το κόκκινο τριφύλλι. Η τσουκνίδα, τα φυλλώδη λαχανικά, τα φασολάκια, οι πατάτες, τα φρούτα, η κολοκύθα, οι σταφίδες, τα ολικής άλεσης σιτηρά, είναι επίσης αποτελεσματικά για την πρόσληψη σιδήρου
Συμπληρώματα σιδήρου
• Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει σκευάσματα σιδήρου για την αναπλήρωση των αποθεμάτων σιδήρου στο σώμα σας. Για να βελτιωθεί η απορρόφηση του σιδήρου που υπάρχει στα σκευάσματα, μπορεί να συσταθεί να:
• Πάρτε χάπια σιδήρου με άδειο στομάχι. Εάν είναι δυνατόν, πάρτε τα δισκία σίδερου, όταν το στομάχι σας είναι άδειο. Ωστόσο, επειδή τα χάπια σιδήρου μπορεί να αναστατώσει το στομάχι σας, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε τα δισκία σιδήρου με ένα γεύμα.
• Πάρτε το σίδερο δισκία με βιταμίνη C. Η βιταμίνη C βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει τη λήψη σιδήρου μαζί με ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού ή με ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C.
• Συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, έτσι ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει ένα κάποιο μαλακτικό. Μια παρενέργεια από την λήψη του σιδήρου είναι τα μαύρα κόπρανα.
image
ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΣΙΔΗΡΟΥ
• Αποφεύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τσαγιού ή καφέ με τα γεύματα, γιατί περιέχουν ουσίες που εμποδίζουν την απορρόφηση του
• Μην πίνετε πάνω από 3 φλιτζάνια γάλα την ημέρα γιατί το ασβέστιο μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του σιδήρου.
• Στα φαγητά που περιέχουν σπανάκι (π.χ. σπανακόρυζο) ή κόκκινο κρέας (π.χ. μοσχάρι) προσθέστε πολύ λεμόνι, το οποίο, λόγω της βιταμίνης C που περιέχει, ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου.
• Συνδυάστε τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης που είναι πλούσια σε σίδηρο με πρωτεϊνούχα τροφή ζωικής προέλευσης. Για παράδειγμα, συνδυάστε ένα πιάτο φακές με μια μερίδα τόνο ή 3-4 σαρδέλες και όχι με τυρί.
• Μην καταναλώνετε τυρί σε συνδυασμό με κρέας ή με φυτικά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, διότι περιορίζεται η απορρόφηση όχι μόνο του σιδήρου αλλά και του ασβεστίου.
• Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν φυσικές τανίνες, όπως η αγκινάρα, το σταφύλι και το αγριοκάστανο, διότι περιορίζουν την απορρόφηση του σιδήρου (αλλά και του ασβεστίου και του μαγνησίου).
• Σημαντικό είναι επίσης να εξασφαλίσετε την επάρκεια του οργανισμού σας σε Β12. Τρόφιµα που είναι καλές πηγές βιταµίνης Β12 είναι: ο τόνος, τα αυγά, το συκώτι, το µοσχάρι κ.ά.
image
image
image

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο;

Μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο έχει το κρέας ειδικά το κόκκινο, τα ψάρια και τα πουλερικά.
Σε αυτά τα τρόφιμα το μεγαλύτερο ποσοστό (50-60%) του σιδήρου είναι σχετικά εύκολα απορροφήσιμο. Ο Σίδηρος επίσης υπάρχει και στις φυτικές τροφές όπως σε διάφορα φρούτα, σε λαχανικά και ιδιαίτερα αυτά που είναι πράσινα και φυλλώδη και στα δημητριακά.Στα φυτικά προϊόντα όμως ο σίδηρος είναι σε μορφή μη απορροφήσιμη ή απορροφάται αλλά σε μικρό ποσοστό και η ποιότητα του δεν είναι σχετικά καλή.


Διάφοροιπαράγοντες παρεμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου φυτικής προέλευσηςόπως για παράδειγμαοι πολυφαινόλες,συμπεριλαμβανομένης καιτης τανίνηςπου βρίσκεται στο τσάι, του οξαλικού οξέος που βρίσκεται στο σπανάκι, στην σοκολάτα και στο τσάι, του EDTA το οποίο είναι ένα συντηρητικό τροφίμων(βοηθητικοί παράγοντες επεξεργασίας και σταθερότητας γαλακτώματα) κλπ.



Διατροφικοί παράγοντες που βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου είναι η Βιταμίνη C και το κιτρικό οξύ αλλά και υδατάνθρακες όπως η φρουκτόζη και η σορβιτόλη.Επίσης το κόκκινο κρέας με τα ψάρια και τα πουλερικά όταν καταναλώνονται ταυτόχρονα με τις φυτικές τροφές που περιέχουν σίδηρο βοηθούν στην απορρόφηση του. Άλλοι παράγοντες που συντελούν σημαντικά στην απορροφησιμότητα του σιδήρου είναι το Φυλλικό οξύ με κύρια πηγή τα σκούρα και πράσινα λαχανικά και η βιταμίνη Β12 που περιέχεται στο γιαούρτι, στο κρέας κ.λ.π. Η μερική ανεπάρκεια σε σίδηρο προκαλεί την σιδηροπενική αναιμία και τα συμπτώματα της που είναι κυρίως η εύκολη σωματική και η πνευματική κόπωση, το χλόμιασμα, η ταχυκαρδία, η ανεξήγητη δυσκολία στην αναπνοή όταν καταβάλλεται σωματική προσπάθεια ενώ σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα.

ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΙΔΗΡΟΥ



ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και από τα διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα (χάπια ή διαλύματα σιδήρου).

Η βιταμίνη C βρίσκεται επίσης σε:


Το κόκκινο κρέας (μοσχάρι) είναι η πλουσιότερη πηγή σιδήρου. Ειδικά όταν καταναλώνεται συνδυασμένο με λαχανικά, αυξάνεται η απορρόφηση σιδήρου έως 400%.
Άλλες τροφές που περιέχουν σίδηρο είναι:


Ο συνδυασμός της γύρης, με μέλι και βασιλικό πολτό, είναι από τα καλύτερα συμπληρώματα σιδήρου.

Μάλιστα, αν τα παραπάνω, συνδυαστούν με χυμό πορτοκαλιού, λεμονιού, παντζαριού ή μήλου, τότε προκύπτει μια «βόμβα» σιδήρου.


ΦΥΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΙΔΗΡΟΥ.

Αν είστε χορτοφάγος δεν είναι ανάγκη να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, απλώς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να σας δώσει το κατάλληλο συμπλήρωμα σιδήρου. Οι καλύτερεςφυτικές πηγές σιδήρου είναι το πικροράδικο, το λυκοτρίβολο, η φυσαλίδα, η στελλάρια και το κόκκινο τριφύλλι. Η τσουκνίδα, τα φυλλώδη λαχανικά, τα φασολάκια, οι πατάτες, τα φρούτα, η κολοκύθα, οι σταφίδες, τα ολικής άλεσης σιτηρά, είναι επίσης αποτελεσματικά για την πρόσληψη σιδήρου

Συμπληρώματα σιδήρου

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει σκευάσματα σιδήρου για την αναπλήρωση των αποθεμάτων σιδήρου στο σώμα σας. Για να βελτιωθεί η απορρόφηση του σιδήρου που υπάρχει στα σκευάσματα, μπορεί να συσταθεί να:


Η ανεπάρκεια σιδήρου δεν μπορεί να διορθωθεί από την μια μέρα στην άλλη. Μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνετε συμπληρώματα σιδήρου για αρκετούς μήνες ή και περισσότερο για την αναπλήρωση των αποθεμάτων σιδήρου στον οργανισμό. Σε γενικές γραμμές, θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα μετά από μια εβδομάδα από την έναρξη της θεραπείας.

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΣΙΔΗΡΟΥ

  1. Αποφεύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τσαγιού ή καφέ με τα γεύματα, γιατί περιέχουν ουσίες που εμποδίζουν την απορρόφηση του
  2. Μην πίνετε πάνω από 3 φλιτζάνια γάλα την ημέρα γιατί το ασβέστιο μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του σιδήρου.
  3. Στα φαγητά που περιέχουν σπανάκι (π.χ. σπανακόρυζο) ή κόκκινο κρέας (π.χ. μοσχάρι) προσθέστε πολύ λεμόνι, το οποίο, λόγω της βιταμίνης C που περιέχει, ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου.
  4. Συνδυάστε τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης που είναι πλούσια σε σίδηρο με πρωτεϊνούχα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Για παράδειγμα, συνδυάστε ένα πιάτο φακές με μια μερίδα τόνο ή 3-4 σαρδελίτσες και όχι με τυρί.
  5. Μην καταναλώνετε τυρί σε συνδυασμό με κρέας ή με φυτικά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, διότι περιορίζεται η απορρόφηση όχι μόνο του σιδήρου αλλά και του ασβεστίου.
  6. Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν φυσικές τανίνες, όπως η αγκινάρα, το σταφύλι και το αγριοκάστανο, διότι περιορίζουν την απορρόφηση του σιδήρου (αλλά και του ασβεστίου και του μαγνησίου).
  7. Σημαντικό είναι επίσης να εξασφαλίσετε την επάρκεια του οργανισμού σας σε Β12. Τρόφιµα που είναι καλές πηγές βιταµίνης Β12 είναι: ο τόνος, τα αυγά, το συκώτι, το µοσχάρι κ.ά.
ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΚΩΤΙ
  1. Βρώμη: Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσουν το ήπαρ να έχει την βέλτιστη απόδοση. Έρευνες λένε ότι μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους από το λίπος στην κοιλιά, μία καλή αρχή για να προστατευτείτε από την ηπατική νόσο.
  2. Μπρόκολο: Πρέπει να τρώτε πολλά λαχανικά αν θέλετε να διατηρήσετε υγιές το ήπαρ σας. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι το μπρόκολο μπορεί να προστατεύσει από τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο ήπατος.
  3. Καφές: Υπέροχο νέο έτσι; Έρευνες λένε ότι η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών καφέ την ημέρα, ωφελεί το συκώτι σας,προστατεύοντας το από το πολύ αλκοόλ ή την κακή διατροφή. Άλλες έρευνες λένε ότι μπορεί να μειώσει το ρίσκο για καρκίνο του ήπατος.
  4. Το πράσινο τσάι περιέχει τα γνωστά αντιοξειδωτικά, κατεχίνες. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να προστατεύσει απο μερικές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του ήπατος. Το ζεστό τσάι σε σχέση με το παγωμένο ή το συσκευασμένο περιέχει περισσότερες κατεχίνες.
  5. Νερό: Το νερό, μας γεμίζει το στομάχι όταν νιώθουμε πείνα και αντικαθιστά τα υπόλοιπα ποτά που πίνουμε για να ξεδιψάσουμε. Προστατεύει εμμέσως και από τη ζάχαρη και από τις παραπάνω θερμίδες.
  6. Αμύγδαλα: Τα αμύγδαλα είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε, ουσία η οποία μπορεί να βοηθήσει ενάντια στην πάθηση λιπώδους ήπατος.
  7. Σπανάκι: Τα φυλλώδη χόρτα έχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται γλουταθειόνη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη σωστή λειτουργία του ήπατος.
  8. Μύρτιλα ή βατόμουρα: Έχουν θρεπτικά συστατικά, επονομαζόμενα πολυφαινόλες, που μπορεί να σας βοηθήσουν να προστατευθείτε από τη μη αλκοολική λιπαρή νόσο, η οποία συχνά συμβαδίζει με την παχυσαρκία και την υψηλή χοληστερόλη. Εάν τα μύρτιλα δεν είναι της αρεσκείας σας, άλλα τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινόλες είναι η μαύρη σοκολάτα, οι ελιές και τα δαμάσκηνα όπως και τα διάφορα μπαχαρικά.
ΤΡΟΦΕΣ ΜΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΚΩΤΙ
  1. Λιπαρές τροφές: Οι τηγανιτές πατάτες και τα burgers είναι κακή επιλογή για να διατηρήσετε υγιές το συκώτι σας. Μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή η οποία με την σειρά της, μπορεί να προκαλέσει ουλές στο ήπαρ που είναι γνωστές ως κίρρωση.
  2. Ζάχαρη: Η δουλειά του συκωτιού είναι να μετατρέπει τη ζάχαρη σε λίπος. Αν το παρακάνετε, το συκώτι μετατρέπει τόσο πού λίπος, που καταλήγει εκεί που δεν ανήκει. Μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο λιπώδους ήπατος.
  3. Αλάτι: Αρχική έρευνα υποδηλώνει ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, μπορεί να οδηγήσει σε ίνωση, η οποία είναι το πρώτο στάδιο του σχηματισμού ουλών του ήπατος. Για να μειώσετε το αλάτι, αρχικά μπορείτε να αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το μπέικον ή τα νωπά κρέατα. Έπειτα μπορείτε να εξετάζετε την ποσότητα νατρίου που αναγράφεται στη συσκευασία.
  4. Αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι σας. Με τον καιρό μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση.
image

Η τροφική δηλητηρίαση συχνά εκδηλώνεται από την κατανάλωση:

Οι τροφικές δηλητηριάσεις, που συνήθως προκύπτουν από μόλυνση της τροφής με παθογόνους μικροοργανισμούς ή τοξίνες, δεν οφείλονται μόνο στην αλλοίωση μιας τροφής. Πολλές φορές έχουν να κάνουν και με την κακή συντήρηση των τροφίμων (ψύξη, απόψυξη, προετοιμασία) αλλά και με το μαγείρεμά τους, αν δεν τηρούνται σωστά οι κανόνες υγιεινής.¨Ενας ακόμη σοβαρός λόγος είναι ο μη σωστός τρόπος πλυσίματος φρούτων και λαχανικών, Έτσι, ακόμα και τα πλέον αγνά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν κάποια μορφή τροφικής δηλητηρίασης.
Από τα μικρόβια που ενοχοποιούνται για τις τροφικές δηλητηριάσεις τα πιο συνηθισμένα είναι τρία: Σαλμονέλα, Καμπυλοβακτηρίδιο και Σταφυλόκκοκος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης;

Τα συμπτώματα δυνατόν να εμφανισθούν αμέσως μετά την κατανάλωση τροφής, ή ημέρες ή εβδομάδες αργότερα. Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης δυνατόν να περιλαμβάνουν:

Πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε;

Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί αφυδάτωση και διαταραχή ηλεκτρολυτών από τις συνεχείς υδαρείς κενώσεις και τους εμέτους. Πρωταρχικό ρόλο λοιπόν παίζει η ενυδάτωση του ασθενούς, από το στόμα. Αυτό το πετυχαίνουμε εάν καταναλώνουμε νερό, αφεψήματα και ισοτονικά διαλύματα σε μικρές ποσότητες και σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να αναπληρώνουμε τα υγρά.

Ο ασθενής πρέπει να αποφύγει τη λήψη στέρεων τροφών, μέχρι την πλήρη αποδρομή της διάρροιας καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια.Όταν, όμως, νιώσετε καλύτερα μπορείτε να καταναλώσετε μικρές ποσότητες μπανάνας και μήλου, που είναι πλούσιες πηγές καλίου. Έτσι, θα αναπληρώσετε άλλον ένα «χαμένο» ηλεκτρολύτη.

Η διατροφή σας γενικά θα πρέπει να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες (και να αποφεύγετε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών (λαχανικά, φρούτα π.χ. δαμάσκηνο, σύκα, κ.λ.π.)

Να δώσετε έμφαση κυρίως στους απλούς υδατάνθρακες, όπως είναι το

ΥΓΙΕΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ

Η ΑΡΘΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΟΠΟΥ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΔΥΟ Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΣΤΑ. Ο ΜΑΛΑΚΟΣ ΙΣΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΑΡΘΡΙΚΟΣ ΧΟΝΔΡΟΣ ΕΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΙΚΟ ΥΓΡΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΑΝ ΛΙΠΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΡΙΒΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΣΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ. ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΣΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΡΘΡΙΚΟ ΧΟΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΙΚΟ ΥΓΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΠΟΛΥ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.

ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ:

Αυξημένο λίπος στο αίμα

Γενικές οδηγίες

  1. Περιορίστε την ποσότητα τροφών που καταναλώνετε.
  2. Στη μαγειρική παρασκευή των ζωικών τροφίμων (κρέας, ψάρι, πουλερικά) μη χρησιμοποιείτε πολλά λιπαρά και ιδιαίτερα βούτυρα, σπορέλαια και μαργαρίνες.
  3. Καταργήστε από τα γεύματα της ημέρας τα αλλαντικά, τα τυριά και ιδιαίτερα τα κίτρινα και κάθε είδους snack (πατατάκια, γαριδάκια, ξηροί καρποί κ.λπ.).

Μολονότι ο οργανισμός έχει ύψιστη βιολογική ανάγκη για 1 αυγό, 1 ποτήρι γάλα, 60γρ. τυρί, 1 γιαούρτι, 100γρ. κρέας, 60γρ. ψωμί, 100γρ. πατάτα, 3 φρούτα, 100γρ. κρασί, 30γρ. λάδι, τα οποία άνετα διεκπεραιώνει μηχανικά και αξιοποιεί μεταβολικά συντηρώντας τις δομές της οργανικής μας υγείας, εμείς χρησιμοποιούμε την καθημερινή μας δίαιτα, προκειμένου να ικανοποιήσουμε γευστικές ανάγκες, επιταγές πείνας και εκτόνωση του καθημερινού μας στρες. Συνεπώς, καταναλώνουμε πενταπλάσια ποσότητα φαγητού και δημιουργούμε όγκο περιττού χημικού-θρεπτικού υλικού που κυκλοφορεί στο αίμα, αφού κάθε φαγώσιμο που μπαίνει στο στομάχι δεν γυρίζει πίσω. Το κλινικό αποτέλεσμα, πλέον, είναι η υπερλιπιδαιμία, βασικό αίτιο της οποίας είναι η υπερκατανάλωση τροφίμων.

Θεραπευτική Αγωγή

  1. Σε οξεία φάση

Επιβάλλεται πόση μόνο νερού και κανενός άλλου ποτού. Στη συνέχεια, πρέπει να καταναλώνουμε μαλακά βρασμένα λαχανικά για κάλυψη αναγκών χορτασμού, επειδή θέμα ισοζύγιου ενέργειας δεν τίθεται. Συνεχίζοντας την κατανάλωση νερού -που πρέπει να υπερβαίνει σε όγκο τα τρία λίτρα- και τα γεύματα με αλάδωτα βρασμένα λαχανικά, προσθέτουμε χυμό λεμονιού μέσα στο νερό και νωπά φρούτα, χαμηλά σε γλυκόζη (γκρέιπφρουτ), στα γεύματα. Παράλληλα με το νερό προσθέτουμε στη διατροφή μας τσάι αραιό με λεμόνι και αφέψημα βοτάνων (αρωματικών κυρίως), ώστε να κερδίσουμε ιχνοστοιχεία (κοβάλτιο) που θα βοηθήσουν ισχυρά ενζυματικά το συκώτι στην απολιπωτική δράση κατά των περιττών λιπιδίων που κυκλοφορούν στο αίμα.

  1. Σε ελεγχόμενη φάση

Προσθέτουμε άγλυκες κομπόστες, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά.

  1. Σε περιπατητική φάση

Εάν είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος, επιστρέφοντας στις εργασίες της ημέρας, επιβάλλεται να μπείτε σε έναν τρόπο διαιτητικής ζωής, τέτοιον ώστε παράλληλα με την απολίπωση του αίματος να χάνετε σωματικό βάρος, ακολουθώντας για πέντε εβδομάδες στερητική δίαιτα ως προς τις ζωικές πρωτεΐνες.

  • Καταναλώστε 6 μικρά γεύματα με τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Εάν τρώτε λιγότερες φορές μεγαλύτερα γεύματα, επιβαρύνετε την αναπνοή σας.
  • Περιορίστε την καφεΐνη, καθώς προκαλεί νευρικότητα και αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα.
  • Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων δίνοντας έμφαση σε όσα αποτελούν καλές πηγές της βιταμίνης C
  • Καταναλώστε περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Εάν λαμβάνετε διουρητικά φάρμακα αυξήστε την πρόσληψη καλίου. Πλούσια σε κάλιο είναι τρόφιμα όπως η μπανάνα, τα κάστανα, τα καρύδια, το μαρούλι, οι χυμοί πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ, ο τοματοχυμός, τα φασόλια, οι φακές, ο αρακάς και η πατάτα.
  • Μασήστε αργά και καλά την κάθε σας μπουκιά.
  • Για να μη φουσκώσετε, πιείτε νερό ή άλλα ροφήματα μετά το τέλος του γεύματος.
  • Αποφύγετε την πρόσληψη ζάχαρης, καθώς έχει μεν πολλές θερμίδες δεν έχει όμως καμία θρεπτική αξία για τον οργανισμό.
  • Κατανάλωση υγρών: Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την
    καλή λειτουργία όλου του οργανισμού, αλλά συγκεκριμένα στη ΧΑΠ συμβάλλει και στην αραίωση της βλέννας. Περίπου 8 ποτήρια υγρών θεωρείται η ελάχιστη ημερήσια ποσότητα υγρών που πρέπει να πίνει κανείς. Όταν ο ασθενής αντιμετωπίζει οίδημα, θα πρέπει να περιορίζει την πρόσληψη υγρών. Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν παράλληλα με τη ΧΑΠ και καρδιακή ανεπάρκεια συνίσταται οι ανάγκες σε υγρά να συζητώντας με τον θεράποντα
  • Λιπαρά ω-3. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες αυτά τα πολυακόρεστα λιπαρά αναπτύσσουν αντιφλεγμονώδη δράση με αποτέλεσμα να ανακουφίζουν και να προστατεύουν τους πνεύμονες. Καλές πηγές λιπαρών ω-3 είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά. Ξεχωρίζουν ο σολομός, ο γαύρος, η σαρδέλα και η ρέγκα. Ακολουθούν η πέστροφα, το σκουμπρί, ο ξιφίας και ο τόνος.
  • Ασβέστιο. Συμμετέχει επίσης στη χαλάρωση και σύσπαση των μυών. Ως εκ τούτου η πρόσληψή του από ασθενείς με ΧΑΠ θεωρείται απαραίτητη. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά, τα αμύγδαλα, τα ξερά σύκα, τα φασόλια και κάποια είδη ψαριών.
  • Αλάτι. Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού οδηγεί στην κατακράτηση υγρών στο σώμα, κάνοντας έτσι την αναπνοή ακόμη πιο δύσκολη. Θεωρείται ότι ο έλεγχος των ποσοτήτων αλατιού που προσλαμβάνει ο οργανισμός είναι κομβικής σημασίας για τη διατροφική αντιμετώπιση της ΧΑΠ
  • Ευεργετικό το μπρόκολο στη λειτουργία των πνευμόνων
    Το μπρόκολο είναι μια από τις τροφές που ωφελούν σημαντικά τους ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
  • Πιείτε θυμάρι. Όταν λαμβάνεται από το στόμα, το θυμάρι ταξιδεύει στους αεραγωγούς, όπου η ένωση θυμόλη απολυμαίνει τα βακτήρια.

  • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ:

    ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ:


    Οι χολόλιθοι, όπως αλλιώς λέγονται, προκαλούν συμπτώματα στα δύο τρίτα των ασθενών, όπως πόνο στην κοιλιά, ίκτερο και εμετό.

    Όταν η χολή παρουσιάσει συμπτώματα, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση.

    Αν και η διατροφή που συνιστούν οι γιατροί δεν θεραπεύει το πρόβλημα, είναι αναγκαία μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή που θα μειώσει τα συμπτώματα.

    Συγκεκριμένα:

    1. Καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά, φασόλια, βρόμη, ρύζι, κριθάρι, μαύρο ψωμί και φρούτα πλούσια σε πηκτίνη (π.χ. μήλα και αχλάδια).
    2. Καταναλώνετε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά
    3. Επιτρέπονται οι αμυλούχες τροφές υδατανθράκων, όπως ψωμί, ρύζι, δημητριακά, ζυμαρικά, πατάτες.
    4. Προσπαθήστε να μην λαμβάνετε μεγάλες ποσότητες λίπους σε ένα γεύμα για να αποφύγετε τη δυσφορία και τα επώδυνα συμπτώματα.
    5. Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και περιορίστε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και σάκχαρα.
    6. Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα, όπως βούτυρο, τυρί, κέικ, μπισκότα, γλυκά και αντικαταστήστε τα με ακόρεστα λίπη που βρίσκονται στα φυτικά έλαια, όπως ηλιέλαιο, ελαιόλαδο και ξηροί καρποί.
    7. Πίνετε άφθονα υγρά τουλάχιστον δύο λίτρα ημερησίως, όπως νερό, τσάι και άλλα ροφήματα από βότανα.
    8. Εάν είστε υπέρβαροι, προσπαθήστε να χάσετε βάρος. Όχι όμως απότομα, γιατί η γρήγορη απώλεια κιλών έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη χολόλιθων. Βάλτε σαν στόχο να χάνετε 0,5 έως 1 κιλό την εβδομάδα.

    Τροφές που επιτρέπονται


    -Φρούτα
    -Λαχανικά, ωμά ή μαγειρεμένα ελαφρά
    -Πουλερικά, άπαχα κρέατα και ψάρια, ψητά ή βραστά
    -Αποβουτυρωμένο γάλα
    -Γιαούρτι και τυρί με χαμηλά λιπαρά
    -Τα ασπράδια ελεύθερα.
    -Αναψυκτικά, καφές, τσάι, βότανα
    -Πατάτες, όσπρια, μακαρόνια, ρύζι, ψωμί, δημητριακά (ολικής αλέσεως όπου είναι δυνατό)
    -Γλυκά και κέικ με αποβουτυρωμένο γάλα
    -Ζελέ φρούτων, μέλι, μαρμελάδες
    -Αλάτι, μουστάρδα, μπαχαρικά εφόσον δεν σας δημιουργούν ενοχλήσεις

    Τροφές που απαγορεύονται


    -Πλήρες και σοκολατούχο γάλα
    -Γιαούρτι και τυρί από πλήρες γάλα
    -Οινοπνευματώδη ποτά
    -Ρόφημα κακάο, σοκολάτας
    -Χοιρινό, λουκάνικα, μπέικον, σαλάμι, παστουρμάς
    -Σάντουιτς, τοστ, χάμπουργκερ
    -Κονσέρβες με λίπος
    -Λιπαρά σνακς όπως πατατάκια, γαριδάκια κλπ.
    -Λιπαρές σάλτσες, τηγανιτά
    -Μπισκότα, ψωμί, κέικ, ντόνατς, βάφλες, σοκολάτα
    -Τούρτες, πάστες, τάρτες, παγωτά, γλυκά που περιέχουν σοκολάτα ή λίπη (εκτός και αν έχουν προπαρασκευαστεί ειδικά π.χ. με λίγα λιπαρά).

    ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΟ ΕΛΕΓΧΟ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ-ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΩΝ
    1. Μείωση καπνίσματος.
    2. Έλεγχος αρτηριακής πίεσης.
    3. Αποφυγή άγχους.
    4. Διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.
    5. Αυξάνουμε τις σωματικές μας δραστηριότητες(περπάτημα).
    ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ
    ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ
    1. Γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά.
    2. Μονοακάρεστα,πολυακόρεστα λιπαρά οξέα(ελαιόλαδο,καλαμποκέλαιο).
    3. Άπαχα κρέατα,φιλέτο,ψαρονέφρι.
    4. Πουλερικά(κοτόπουλο,γαλοπούλα).
    5. Ζυμαρικά,άλευρα ολικής άλεσης.
    6. Προτιμήστε τα λιπαρά ψάρια(ρέγκα,σολομό,σκουμπρί,σαρδέλα,τόνο) λόγο ω-3.
    7. Προτιμήστε προβιοτικά προϊόντα.
    8. Σπιτικά φαγητά.
    9. Γλυκά κουταλιού,παστέλι,ζελέδες,παγωτά με λίγα λιπαρά.
    10. Ξηροί καρποί.
    11. Αφεψήματα(τίλιο,χαμομήλι).
    12. Φρούτα και λαχανικά.
    1. Πλήρεις γαλακτοκομικά.
    2. Ζωικές μαργαρίνες,βούτυρα,trans λιπαρά οξέα.
    3. Κρέατα με την πέτσα,συκωταριά,κοκορέτσι,σπληνάντερο,εξοχικό.
    4. Αρνί,προβατίνα,μοσχάρι.
    5. Άσπρα ζυμαρικά,άλευρα.
    6. Οστρακοειδή(γαρίδες,καραβίδες),μαλάκια.
    7. Λουκάνικα,ζαμπόν,μπέικον.
    8. Οινοπνευματώδη.
    9. Έτοιμα φαγητά.
    10. Έτοιμα delivery(πίτσες,σουβλάκια,hamburger).
    11. Σνακ(τυρόπιτες,πιροσκί,πατατάκια,γαριδάκια).
    12. Καφέδες,σοκολάτα με μέτρο.
    13. Πολλά αρτύματα(αλάτι,πιπέρι,μπαχάρια).
    14. Ποτά με ανθρακικό(σόδα,κόκα κόλα,νερό).

    Αποφεύγονται προσωρινά:

    ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

    PARKINSON

    Στη νόσο του Πάρκινσον, η υγιεινή διατροφή είναι ένα σημαντικός παράγοντας για να παραμείνετε υγιής και δραστήριος και να διατηρήσετε σε ικανοποιητικά επίπεδα την ενεργητικότητά σας.

    Ένα πρόγραμμα γευμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μία καλά ισορροπημένη διατροφή με φρούτα και λαχανικά, μερικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά.


    Είναι επίσης σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά, κυρίως νερό,

    και να αποφεύγετε τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη και αλκοόλ.

    Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία αποτελούν ένα απαραίτητο κομμάτι οποιασδήποτε υγιεινής διατροφής. Οι καλύτερες πηγές τους είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, οι χυμοί φρούτων, οι ξηροί καρποί, τα αυγά και μερικά προϊόντα δημητριακών. Επιπρόσθετα, σε μία ισορροπημένη διατροφή, τα συμπληρώματα πολυβιταμινών και μεταλλικών στοιχείων μπορούν να είναι βοηθητικά για ορισμένους ανθρώπους.
    Ίσως να είναι χρήσιμο να λάβετε εξειδικευμένες συμβουλές από ένα διαιτολόγο.

    Αλλαγές στην πέψη σας λόγω της νόσου του Πάρκινσον


    Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας χωνεύει τις τροφές και τα άτομα με Πάρκινσον μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται από τις τροφές τους.

    Τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον μπορεί ακούσια να χάσουν βάρος. Αυτή η απώλεια βάρους ενδέχεται να οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως η απώλεια της γεύσης, της αίσθησης της όσφρησης ή και της όρεξής τους, αισθήματα ναυτίας, δυσκολία στην κατάποση και αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς σταθεροποιούνται σε κάποιο χαμηλότερο σωματικό βάρος.

    Εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα όσον αφορά την απώλεια σωματικού βάρους, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας ή και το διαιτολόγο σας.

    Εάν πρέπει να αυξήσετε το βάρος σας, αυτοί μπορούν να σας βοηθήσουν παρέχοντάς σας ένα ασφαλές πρόγραμμα για την αύξηση του βάρους σας.


    Η δυσκοιλιότητα είναι άλλο ένα συνηθισμένο πρόβλημα που σχετίζεται με τη νόσο του Πάρκινσον. Αυτή οφείλεται σε μία επιβράδυνση της μυϊκής δραστηριότητας (περισταλτισμός) που μεταφέρει την τροφή μέσω του εντέρου, συχνά ως αποτέλεσμα του συνδυασμού της ίδιας της πάθησης και της φαρμακευτικής αγωγής που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της.
    Η δυσκοιλιότητα μπορεί μερικές φορές να αντιμετωπιστεί με διατροφικές προσαρμογές, όπως είναι η αύξηση της κατανάλωσης νερού και της πρόσληψης φυτικών ινών.

    Τροφές όπως δημητριακά ολικής άλεσης, νιφάδες βρώμης, φρούτα (κυρίως δαμάσκηνα) και λαχανικά που τρώγονται με τη φλούδα τους, είναι καλές πηγές φυτικών ινών.

    Ωστόσο, εάν δεν είστε συνηθισμένοι να καταναλώνετε τροφές ολικής άλεσης, συνιστάται να αυξήσετε την πρόσληψή τους σταδιακά.
    Εάν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, μη ντραπείτε να συζητήσετε με τον γιατρό σας κατά πόσον είναι αναγκαία η χορήγηση φαρμάκων ή αν απαιτείται η παραπομπή σε κάποιον ειδικό.


    Συμβουλές για τη βελτίωση της μάσησης και της κατάποσης

    Η δυσκολία στη μάσηση και στην κατάποση (δυσφαγία) τείνει να είναι μία διαταραχή που εμφανίζεται μετά από πολλά χρόνια με νόσο του Πάρκινσον. Εάν εμφανίσετε αυτές τις διαταραχές, θα πρέπει να παραπεμφθείτε σε έναν λογοθεραπευτή εκπαιδευμένο στην αξιολόγηση των διαταραχών της κατάποσης, ο οποίος μπορεί να παράσχει συστάσεις προσαρμοσμένες στις ατομικές σας ανάγκες.

    Κάποια γενικά μέτρα μπορούν να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: να αλλάξετε τη στάση που κάθεστε ενώ τρώτε, να τρώτε μικρές μπουκιές και να μασάτε καλά, να πίνετε πολύ νερό στη διάρκεια του γεύματος και να αποφεύγετε συγκεκριμένες τροφές, π.χ. ωμά λαχανικά και ξηρούς καρπούς, οι οποίες ενδέχεται να σας δυσκολεύουν περισσότερο στη μάσηση και στην κατάποση.


    Τη βιταμίνη Ε, μπορούμε να την λάβουμε καταναλώνοντας πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως είναι το σπανάκι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο και άλλα έλαια φυτικής προέλευσης, καρύδια, αμύγδαλα, ηλιόσπορους, δημητριακά, σαρδέλες, σολομό, τον τόνο, ντομάτες, καθώς και σάλτσα ντομάτας

    Ποιες όμως εκδηλώσεις της νόσου μπορεί να επηρεάζονται από τη διατροφή και πως μπορούμε καλύτερα να τις αντιμετωπίσουμε;

    Λόγω των κινητικών προβλημάτων οι ασθενείς με πάρκινσον παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο πτώσεων κάτι το οποίο σε συνδυασμό με τον αυξημένο κίνδυνο απώλειας οστικής μάζας στους ασθενείς αυτούς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς. Η κατανάλωση τροφίμων λοιπόν που ενισχύουν την υγεία των οστών κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Στα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες D και Κ περιλαμβάνονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το τυρί και οι ξηροί καρποί.

    Η καθημερινήλήψη φαρμάκωνμπορεί να αυξήσει τονκίνδυνο για αφυδάτωση, που οδηγεί σε σύγχυση, αδυναμία, προβλήματα ισορροπίας, αναπνευστική ανεπάρκεια και νεφρικά προβλήματα. Παράλληλα οι ασθενείς διαμαρτύρονται συχνά για ξηροστομία κάτι το οποίο επηρεάζει και την κατανάλωση τροφής. Όπως ισχύει και για τον γενικό πληθυσμό οι ασθενείς με Πάρκινσον καλούνται λοιπόν να καταναλώνουντουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερούκαθημερινά και να προσλαμβάνουν άφθονα υγρά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μία γουλιά νερό μετά από κάθε μπουκιά ενυδατώνει το στόμα και βοηθά στην καλύτερη κατάποση της τροφής. Μία καραμέλα ή ακόμη και παγάκια από φρούτα βοηθούν επίσης στην παραγωγή σάλιου και στην ανακούφιση της ξηροστομίας.

    Η νόσος του Πάρκινσον συνδέεται συχνά με μειωμένη κινητικότητα του εντέρου και κατ’ επέκταση δυσκοιλιότητα. Η καλή ενυδάτωση και η πρόσληψη20-25γραμμαρίων φυτικών ινώνκαθημερινά μπορεί να ανακουφίσει από το δυσάρεστο αυτό σύμπτωμα. Οι ασθενείς λοιπόν θα ήταν καλό να καταναλώνουν καθημερινά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως φρέσκα φρούτα, άφθονες σαλάτες, όσπρια, βρώμη και ολικής αλέσεως προϊόντα.

    Η ακούσια απώλεια βάρους εμφανίζεται συχνά σε προχωρημένα στάδια της νόσου ως αποτέλεσμα της δυσκολίας στην κατάποση, της ναυτίας που προκαλούν τα φάρμακα και των συναισθηματικών διαταραχών (κατάθλιψη). Η κατανάλωσηπρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίαςθα βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας του ατόμου. Άπαχα μέρη κρέατος, πουλερικά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και το αυγό αποτελούν μερικές μόνο καλές πηγές πρωτεΐνης. Επιπλέον τρόφιμα με καλά λιπαρά οξέα όπως οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και τα ψάρια θα βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής θρέψης του ατόμου. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι τροφές θα πρέπει να είναι «εύκολες» στη μάσηση/κατάποση και να μην απαιτούν ιδιαίτερους χειρισμούς (τεμαχισμό με μαχαίρι κλπ) προκειμένου να μην δυσκολεύουν τους ασθενείς.

    Ένα από τα βασικότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του Πάρκινσον είναι η λεβοντόπα. Ωστόσο, καθώς τόσο η λεβοντόπα όσο και η πρωτεΐνη από τις τροφές απορροφώνται στο λεπτό έντερο, η πρωτεΐνη μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του φαρμάκου από τον οργανισμό. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη δράση ή και την μειωμένη δράση του φαρμάκου. Ηλήψη του φαρμάκου λοιπόν με άδειο στομάχικρίνεται σημαντική για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Σε περίπτωση που οι ασθενείς αντιμετωπίζουν αίσθημα ναυτίας μπορούν να δοκιμάσουν τη λήψη του φαρμάκου μαζί με 1-2 κρακεράκια αλλά σίγουρα όχι μαζί με ένα τρόφιμο που περιέχει πρωτεΐνη. Επιπλέον η λήψη του φαρμάκου μαζί με 1 ποτήρι νερό βοηθά στη καλύτερη διάσπασή του από τον οργανισμό.

    Ένα συχνό σύμπτωμα στους ασθενείς με Πάρκινσον που μπορεί να βελτιωθεί μέσω της διατροφής είναι και η αϋπνία. Ο περιορισμός της ζάχαρης, του αλκοόλ θα βοηθήσουν το άτομο να έχει ένα καλύτερο και ποιοτικότερο ύπνο. Ακόμα, σε περίπτωση που η κατανάλωση καφεΐνης μετά το μεσημέρι προκαλεί ανησυχία στον ύπνο, λόγω ευαισθησίας στην ποσότητα κατανάλωσης, μια καλή επιλογή αποτελεί ο ντεκαφεϊνέ καφές.